[bvi]
  • Українська
  • English

Профілактика харчових отруєнь

19.07.2022 в 16:44

Харчові отруєння

Харчове отруєння виникає внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів.

Харчові отруєння спричиняють бактерії чи продукти їхньої життєдіяльності — токсини (отруйні речовини).

Профілактика харчових отруєнь

Для профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій слід:

Не можна вживати продукти, якщо:

  • вони мають неприємний запах чи непривабливий вигляд
  • упаковка зім’ята або пошкоджена
  • на упаковці не зазначено обов’язкових відомостей про склад продукту, термін його придатності і виробника
  • термін придатності продукту закінчився
  • продукти запліснявілі чи підгнилі

Симптоми харчового отруєння

  • загальна слабкість
  • блідість, спрага
  • прискорене серцебиття
  • утруднене дихання
  • головний біль
  • біль у животі
  • нудота, блювання
  • підвищена температура тіла до 38-40 °С
  • пронос, діарея
  • спазми, судоми

Якщо в людини з’явилися симптоми харчового отруєння, слід надати домедичну допомогу до приїзду лікаря.

Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Причина харчових отруєнь — вживання зіпсованих чи інфікованих харчових продуктів. Щоб уникнути небезпеки, слід додержуватися профілактики харчових отруєнь. Кожен має вміти надати домедичну допомогу постраждалому до приїзду лікаря.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print