[bvi]
  • Українська
  • English

Пенсіонерам, котрі працювали останні два роки, з 1 квітня перерахують пенсії

04.04.2019 в 8:08

З 1 квітня цього року працюючим пенсіонерам, котрі після призначення чи останнього перерахунку пенсії відпрацювали щонайменше 24 місяці, перерахують пенсії в автоматичному режимі, без особистого звернення пенсіонера.

До минулого року кожні два роки працюючі пенсіонери мали право звернутися за перерахунком своєї пенсії. Починаючи з 1 квітня 2018 року, такі перерахунки органи Пенсійного фонду здійснюють автоматично, без особистого звернення пенсіонера.

Порядок проведення автоматичного перерахунку встановлено частиною четвертою ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до цього Закону перерахунок пенсій з 1 квітня проводять тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим – третім частини четвертої ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на найбільш вигідних умовах.

У разі, якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку).

Разом з тим, визначається, чи залишати той заробіток, що був при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії, чи враховувати заробіток, який особа отримала за роботу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. При цьому заробітна плата враховується за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Але в будь-якому випадку застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Зростання розміру пенсії є індивідуальним і залежить від зарплати і тривалості трудового стажу конкретної людини.

Звертаємо вашу увагу, що особам, які після призначення (попереднього перерахунку) працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком
№ 1 зарахування страхового стажу в пільговому обчисленні здійснюється за умови подання уточнюючої довідки на підставі особистої заяви в строки передбачені статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

print