[bvi]
  • Українська
  • English

Пенсійний фонд виплачує пенсії у зв’язку з втратою годувальника

06.11.2019 в 12:09

Статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) передбачено, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, зокрема:

– дітям, які не досягли 18 років;

– дітям, які стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;

– дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

– дітям-сиротам – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

В разі якщо період між завершенням навчання в одному навчальному закладі та вступом до іншого навчального закладу, або завершення навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим не перевищує чотири місяці, то пенсія виплачується безперервно.

Статтею 34 Цивільного кодексу України встановлено, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

У разі, якщо дитині виповнилось 18 років, провадиться виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника особисто їй, крім випадків, коли над нею встановлено опіку (піклування). Для переоформлення пенсії на особу, яка досягла повноліття, їй необхідно звернутися до відділів  обслуговування громадян  № 1 та № 2 Покровського об’єднаного управління Пенсійного фонду України за адресами:  м. Покровськ, вул. Центральна, 154, кабінет №  2;                  м. Мирноград, вул. Центральна, 13, кабінет № 104,112 за місцем проживання з документами, які посвідчують особу (паспорт, ідентифікаційний код, заява з банку з реквізитами рахунку для зарахування пенсії).

Діти, які навчаються, подають до органів Пенсійного фонду України довідки загальноосвітніх навчальних закладів системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладів про те, що вони навчаються за денною формою навчання.

У довідці навчальний заклад зазначає прізвище, ім’я, по батькові учня/студента, форму навчання, тривалість навчання.

print