[bvi]
  • Українська
  • English

Оголошено тринадцять нових конкурсів програми ЄС «Креативна Європа»

15.06.2021 в 13:46

В рамках цього конкурсу можливо отримати гранти задля реалізації ідеї на міжнародному рівні за такими напрямками: «Культура», «Медіа» та «Міжсекторальна співпраця».

  • Дедлайн етапів
    – 12 серпня 2021р.
    ​-24 серпня2021р.
    -25 серпня2021р.

-26 серпня2021р.
– 7 вересня2021р.

 

Оголошено ряд грантових конкурсів наступної програми «Креативна Європа», що запланована на 2021-2027 роки. За ними підтримку можуть отримати українські організації, які працюють у секторі культури та креативних індустрій і прагнуть масштабувати свою роботу до міжнародного рівня.

Бюджет найбільшої грантової програми ЄС для підтримки культурних та креативних індустрій «Креативна Європа» затверджено на рівні 2,4 млрд євро, що майже вдвічі більше за бюджет попереднього програмного циклу. Відповідно, в українських заявників з’явилось майже вдвічі більше можливостей для грантової підтримки та реалізації власних ідей на міжнародному рівні.

У першому грантовому сезоні нової програми вже оголошено наступні конкурси: 

Підпрограма «Культура»

  • Європейські проєкти співпраці (маломасштабні)— підтримка спрямована на широке коло проєктів у всіх видах мистецтва та креативних індустрій, що прагнуть працювати на міжнародному рівні. Розмір грантів: уточнюється. Дедлайн подачі заявок: 7 вересня 2021. Деталі за посиланням.
  • Європейські проєкти співпраці (середньомасштабні)— підтримка спрямована на широке коло проєктів у всіх видах мистецтва та креативних індустрій, що прагнуть працювати на міжнародному рівні. Розмір грантів: уточнюється. Дедлайн подачі заявок: 7 вересня 2021. Деталі за посиланням.
  • Європейські проєкти співпраці (великомасштабні)— підтримка спрямована на широке коло проєктів у всіх видах мистецтва та креативних індустрій, що прагнуть працювати на міжнародному рівні. Розмір грантів: уточнюється. Дедлайн подачі заявок: 7 вересня 2021. Деталі за посиланням.
  • Європейські мережі культурних та креативних організацій— підтримка спрямована на мережі організацій, які працюють із розвитком потенціалу культурного та креативного секторів з метою протистояння спільним викликам, розвитку талантів, інновацій, створення робочих місць та загального росту. Розмір грантів: уточнюється. Дедлайн подачі заявок: 26 серпня 2021. Деталі за посиланням.

Підпрограма «МЕДІА»

  • Європейський девелопмент пакету проєктів— підтримка спрямована на підвищення конкурентоздатності незалежних європейських продакшн-компаній та підвищення їх економічної ваги на ринку. Розмір гранту: 10-100 тис.євро залежно від кількості робіт та їх жанру. Дедлайн подачі заявок: 25 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Європейський девелопмент міні-пакету проєктів— підтримка спрямована на підвищення спроможності продюсерів аудіовізуальних робіт, а також конкурентоздатності незалежних європейських продакшн-компаній та підвищення їх економічної ваги на ринку. Розмір гранту: 10-100 тис.євро залежно від кількості робіт та їх жанру. Дедлайн подачі заявок: 12 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • ТВ та онлайн-контент— підтримка спрямована на виробництво високоякісного телевізійного контенту, а також міжнародну співпрацю виробників контенту та мовників. Розмір гранту: від 300 тис.євро до 2 млн євро залежно від формату виготовленого контенту. Дедлайн подачі заявок: 25 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Ринки та нетворкінг— підтримка спрямована на B2B-обміни між професіоналами аудіовізуального сектору через участь у професійних заходах, а також підтримку самих заходів, які сфокусовані на створенні контенту, розвитку нових технологій та бізнес-моделей, а також сприянню захисту навколишнього середовища. Бюджет конкурсу: 7,5 млн євро. Дедлайн подачі заявок: 24 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Дистрибуція європейських фільмів— підтримка спрямована на ширшу дистрибуцію міжнародних європейських фільмів через стимулювання роботи торгових агентів та дистрибуторів через інвестиції в промоцію та поширення фільмів. Розмір гранту: 10-150 тис.євро залежно від країни заявника та їх фінансової спроможності. Дедлайн подачі заявок: 24 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Мережа європейських кінотеатрів— підтримка спрямована на стимулювання співпраці європейських кінотеатрів та підвищення кількості міжнародних європейських фільмів у програмах показів. Бюджет конкурсу: 15 млн євро. Дедлайн подачі заявок: 10 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Європейські кінофестивалі— підтримка спрямована на збільшення зацікавленості аудиторії у європейських міжнародних фільмах, а також промоція європейської аудіовізуальної продукції. Розмір гранту: 27-75 тис.євро залежно від кількості європейських фільмів на фестивалі. Дедлайн подачі заявки: 24 серпня 2021. Деталі за посиланням.
  • Розвиток талантів та навичок— підтримка спрямована на розвиток талантів та навичок представників аудіовізуального сектору, їх адаптація до нових креативних процесів та бізнес-моделей. Бюджет конкурсу: 8 млн євро, а розмір гранту залежить від кількості запланованих активностей. Дедлайн подачі заявки: 26 серпня 2021. Деталі за посиланням.

Підпрограма «Міжсекторальна співпраця»

  • Інноваційні лабораторії— підтримка спрямована на підтримку гравців різних культурних та креативних секторів для створення та тестування нових цифрових рішень з потенційним позитивним довготривалим впливом. Бюджет конкурсу: 6,32 млн євро. Дедлайн подачі заявки: 5 жовтня 2021. Деталі за посиланням.

Протягом червня-липня Національне бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні буде проводити серію онлайн-вебінарів по кожному оголошеному конкурсу, а також надавати безкоштовні консультації потенційним заявникам. З розкладом заходів можна буде ознайомитись на офіційній сторінці Бюро у мережі Facebook, а також на офіційному сайті програми в Україні.

Українські заявники можуть вже зараз подавати заявки на конкурси, разом із міжнародними колегами. Гранти українським організаціям можуть бути надані лише в разі підписання Угоди про приєднання України до програми ЄС «Креативна Європа» 2021-2027. Наразі Міністерство культури та інформаційної політики України працює над підписанням вказаної Угоди. Орієнтовно підписання заплановане на осінь 2021 року. Орієнтовні дати оголошення результатів перших грантових конкурсів: січень-лютий 2022 року.

Довідкова інформація:

«Креативна Європа»  – це рамкова програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Метою програми є розвиток сектору культурних і креативних індустрій в країнах Європи та країнах-партнерах, посилення конкурентоспроможності європейської аудіовізуальної продукції, а також забезпечення промоції й захисту культурного та мовного розмаїття. Україна стала учасницею програми у 2016-го року. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах.

Детальніше за посиланням:https://gurt.org.ua/news/grants/69715/

 

print