[bvi]
  • Українська
  • English

Обережно, кліщі!

27.04.2023 в 9:51

Питання кліщів, особливо актуальне в теплу пору року. Панує думка, що вони живуть тільки високо на деревах. Це зовсім не так, кліщі можуть мешкати також на кущах і в траві. Не обов’язково навіть ходити до лісу, оскільки, зустріти їх легко і в міському парку.
Під час прогулянки, необхідно бути максимально обережними:
– одягнути закритий світлий одяг;
– оглядати себе та близьких. Кліщ не кусає зразу, а шукає сприятливе місце на тілі;
– обробити тіло та одяг спеціальними засобами від комах.
Пам’ятайте про те, що укус кліща є надзвичайно небезпечним, через ризик інфікування такими важкими захворюваннями, як кліщовий енцефаліт (на певних ендемічних територіях України) та Лайм бореліоз. При виявленні кліща, для його видалення, радимо звернутися до лікаря. Спеціаліст не тільки зможе провести відповідну процедуру та надати консультацію, а й надати рекомендації що до подальших дій (необхідності призначення профілактики лайм бореліозу / аналізів).
Самостійно повністю вилучити кліща, не маючи досвіду та спеціального інструменту надзвичайно важко, а його залишки в місці укусу можуть призвести до розповсюдження інфекції. Якщо немає можливості звернутися до спеціаліста, видалити кліща можна спеціальним пінцетом самостійно, чітко дотримуючись наступної інструкції:
– перед процедурою помити руки та обробити антисептиком. Захопити кліща пінцетом максимально близько до шкіри;
– повільно прокручуйте кліща проти годинникової стрілки з мінімальним зусиллям тягніть його вгору;
– робіть декілька обертів до тих пір поки не видалите кліща повністю;
– після видалення кліща обробити місце укусу та руки антисептиком.
Спостерігайте місце укусу протягом 2х тижнів (поява почервоніння, кільцеподібної еритеми). Це привід звернутися до спеціаліста в максимально короткі строки!

Добропільська філія ДУ «Донецький « ОЦКПХ МОЗ»

print