[bvi]
  • Українська
  • English

Легалізація трудових відносин – це законодавчо закріплені права працюючих громадян сьогодні та гарантоване майбутнє завтра

27.01.2020 в 9:44

 

Питання виплати офіційної заробітної плати та офіційного працевлаштування дуже актуальна тема у нашому суспільстві.  На даний час виплати заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, нажаль, нормою життя наших громадян та роботодавців.
Кожному громадянину слід зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови належного оформлення трудових відносин з роботодавцем.
Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальності.
Крім цього, виплата заробітної плати в «конвертах» та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, по-перше, позбавляє наших громадян належного захисту, насамперед, належного розміру пенсійних виплат.
По-друге, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.
Тобто, легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем територіальних громад.
З метою виконання доручення Прем’єр – міністра України Олексія ГОНЧАРУКА щодо проведення роз’яснювальної роботи їз суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відновин, фахівцями Покровсько – Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області спільно з представниками Добропільського міського центру зайнятості, Головного управління територіальної інспекції праці у
Долнецькій області, Добропільським ОУПФУ у Донецькій області 24.01.2020 проведено захід у торговельних центрах м. Добропілля на предмет легального працевлаштування найманих працівників.
Першочергова задача таких робочих груп буде спрямована перш за все на категорію платників, по яких в автоматичному режимі виявлені ризики виплати зарплати в «конвертах», або виплати зарплати нижче встановленого законодавством мінімуму та надходять скарги від громадян про порушення їх трудових прав.

Слід зауважити, що це стосується найбільш ризикових сфер послуг, де частіше всього роботодавці використовують нелегальну найману працю. Це відбувається в стоматологічних, перукарських послугах, СТО, ресторанному бізнесу, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, сільському господарстві.
Податкова служба на теперішній час не ставить собі за ціль перевірити та оштрафувати. Для податкової служби найголовніше, що працівник був офіційно оформлений, соціально захищений, а з його заробітної плати сплачувались податки і збори.
Все це мають добре усвідомлювати і роботодавці, і підприємці і наймані працівники.

print