[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

13.04.2023 в 15:06
ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ З 1 КВІТНЯ 2023 РОКУ ОСОБАМ, ЯКІ ПІСЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ (ПЕРЕРАХУНКУ) ПРОДОВЖУВАЛИ ПРАЦЮВАТИ
З 1 квітня 2023 року буде проведено перерахунок пенсій відповідно частини 4 статті 42 Закону України №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Кожного року, з 1 квітня, органи Пенсійного фонду проводять перерахунок пенсії особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку. А саме, якщо особа:
після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжувала працювати та набула не менше 24-х місяців страхового стажу;
набула менше 24-х місяців страхового стажу, але після призначення або попереднього перерахунку пенсії минуло не менше двох років.
Звертаємо увагу, що перерахунок пенсій буде проведено після надходження до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 1 квартал 2023 року.
Розмір пенсії буде переглянуто з 1 квітня цього року та проведено відповідну доплату.
Оновлені розміри пенсій громадяни отримають з доплатою з квітня поточного року.
Всі перерахунки проводяться в автоматичному режимі за матеріалами пенсійних справ без особистого звернення пенсіонерів.
Результати перерахунку можна перевірити в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua
ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ СТРАХОВИЙ ТА ТРУДОВИЙ СТАЖ?
Страховий стаж – це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.
Поняття “страховий стаж” запроваджено Законом України від 09.07.2003 №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який набув чинності з 01.01.2004.
Періоди трудової діяльності до 01.01.2004 зараховуються до страхового стажу згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення”, а після 01.01.2004 – за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі до 01.01.2004 – прирівнюється до страхового стажу.
Після 01.01.2004 до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.
Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.
Що входить до страхового стажу та які документи необхідні для його підтвердження, дивіться за посиланням (посилання на ФБ «Види стажу»).
Переглянути стаж можна в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/
Про способи авторизації на вебпорталі Пенсійного фонду України дивіться за посиланням https://cutt.ly/f1C37eE
Будемо вам раді на нашому телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn Долучайтеся!
12 квітня 2023 року фахівці відділу ведення електронних реєстрів №2 управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провели онлайн-семінари для громадян, які перебувають на обліку в Мирноградському та Покровському міських центрах зайнятості.

Учасників заходів ознайомлено з можливостями вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України, зокрема, щодо перевірки страхового стажу та здійснення самостійного контролю за сплатою внесків, отримання даних з Реєстру застрахованих осіб.

Фахівці фонду наголосили, що неточні/недостовірні дані у Реєстрі впливають на правильність обчислення страхового стажу, розрахунок розміру пенсій, допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших соціальних виплат. А також пояснили алгоритм дій у разі виявлення некоректних відомостей у Реєстрі.

Як самостійно змінити персональні дані в Реєстрі застрахованих осіб, дізнавайтеся за посиланням  https://cutt.ly/aMhmA6K

12 квітня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування пенсійних виплат квітня та страхових виплат.

На пенсійні виплати спрямовано 2197,7 млн грн.

Пенсії через банківські установи профінансовано по 12 квітня, через відділення поштового зв’язку профінансовано по 17 квітня.

На пенсійні виплати військовослужбовців спрямовано 168,3 млн грн.

Субсидії та пільги за березень 2023 року профінансовано в повному обсязі.

На страхові виплати спрямовано 228,6 млн грн (в тому числі 8,5 млн грн на оплату лікарняних).
#ГоловнеуправлінняПенсійногофондуУкраїнивДонецькійобласті #фінансування #пенсії #

субсидіїпільги #страховівиплати #Донеччина #виплати #ВПО

Протягом тижня головний спеціаліст відділу організаційно-інформаційної роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Ірина Арап провела онлайн-лекції для роботодавців та тимчасово непрацюючих громадян, які перебувають на обліку в Костянтинівському та Мар’їнському міських центрах зайнятості.

Фахівець проінформувала учасників заходів про важливість оцифрування відомостей про трудову діяльність застрахованих осіб, що убезпечить від втрати чи пошкодження документів, які підтверджують стаж. При цьому подати трудову книжку для оцифрування може як особисто фізична особа, так і її роботодавець.

До відома! З 10 червня 2021 року подано понад 123 тис. сканкопій трудових книжок, в тому числі страхувальниками- 39,6 тис., застрахованими особами -83,6 тис.

Як завантажити сканкопії трудової книжки для оцифрування дізнавайтеся за посиланнями:
https://bit.ly/3YeDaXv
https://bit.ly/3RIy0As

ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

13.04.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.

Перелік за посиланням – http://surl.li/gicyr

print