[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

03.02.2023 в 13:27

ОПЛАТА ЗА ЛІКАРНЯНИМИ: ЧИ ВПЛИВАЄ СТРАХОВИЙ СТАЖ НА РОЗМІР ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ?

З 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу у розмірі:

50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем до 3 років, а також працівникам, які перебували на самоізоляції через Covid-19 незалежно від стажу.
-60% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем від 3 до 5 років;
-70% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем від 5 до 8 років;
100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі стажем понад вісім років, а також :

-Постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи категорій 1-3;
одному з батьків або особі, що їх замінює і доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи;
-ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
-жертвам нацистських переслідувань (Закон України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584);
донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931.
Медичним працівникам, які перебували на самоізоляції через Сovid-19.

Сума допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), а також допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з розрахунку на місяць не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 24, ч. 2 ст. 26 Закону №1105), яка залежить від розміру мінімальної зарплати.

З 1 жовтня і до кінця 2023 року ця база становить: 6700 х 15 = 100500 грн.
Отже, максимальний розмір лікарняних і декретних для працівника (за всіма місцями роботи сукупно) становитиме 100500 грн.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону №1105 сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Якщо страхового стажу за останній рік замало, лікарняні та декретні нараховуються із прив’язкою до мінімальної зарплати.

Про зміни в законодавстві щодо отримання фінансування застрахованим особам у звʼязку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві  http://surl.li/ekcba

Отримуйте інформацію про е-лікарняний – реєструйтесь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України  https://portal.pfu.gov.ua та авторизуйтесь в зручний для себе спосіб  https://cutt.ly/V2x0iEX

Стежте за актуальною інформацією з питань державного соціального страхування на Фейсбук-сторінці  https://www.facebook.com/dn.pfy та Телеграм-каналі  https://t.me/PensFond_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області
Портал електронних послуг Пенсійного Фонду України  portal.pfu.gov.ua

Бережіть себе та своїх близьких. Заощаджуйте свій час та користуйтеся онлайн-сервісами вебпорталу не виходячи з дому

Умови призначення житлових субсидій
Краматорськ…Невимовний біль…🙏
02 лютого Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області розпочато фінансування пенсій лютого 2023 року для пенсіонерів області.
На пенсійні виплати спрямовано 82,1 млн грн.
Пенсії через відділення поштового зв’язку профінансовано по 09 лютого включно.
02 лютого 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області профінансовано страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
На виплати за соціальним страхуванням спрямовано 2,6 млн грн (в тому числі 2,6 млн грн на оплату лікарняних).
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

03.02.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.

Перелік за посиланням – http://surl.li/erjgi

print