[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

17.01.2023 в 15:08
16 січня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування пенсій січня.
На пенсійні виплати спрямовано 2751,5 млн грн.
Пенсії через банківські установи профінансовано по 16 січня включно.
Пенсії через відділення поштового зв’язку профінансовано по 18 січня включно.
Пенсії військовослужбовців профінансовано в повному обсязі.
16 січня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області профінансовано страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
На виплати за соціальним страхуванням спрямовано 207,1 млн грн (в тому числі 3,5 млн грн на оплату лікарняних).
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ❗️
17.01.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
Перелік за посиланням – http://surl.li/elcnc.
РОЗʼЯСНЕННЯ ЩОДО ВИПЛАТ ЗА ЛІКАРНЯНИМИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ
Починаючи з 01 січня, органом, який відповідає за прийняття заяв-розрахунків та фінансування лікарняних і декретних допомог, є Пенсійний фонд України.
В Україні працюючі жінки при виході у відпустку по вагітності та пологах отримують відповідну допомогу. Підставою для її призначення є листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку.
Це передбачено Законом України від 21.09.2022 № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Детальніше за посиланням: http://surl.li/einzp
Допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, – у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.
Наразі, скоротився строк розгляду документів для призначення допомоги по вагітності та пологах, та становить 3 робочі дні з дня надходження листка непрацездатності.
Лікарняний, зазвичай, видається з 30 тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.
Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:
126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Варто зазначити, що обчислюються саме календарні дні.
Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати.
Розмір допомоги за один день декретної відпустки обчислюється шляхом ділення заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах.
Розмір виплат жінок-підприємниць залежить від величини єдиного соціального внеску, який вони сплачували протягом останнього року.
У розрахунковому періоді (12 місяців) не враховуються календарні дні, які не відпрацьовані з поважних причин:
Прийняття рішень про оплату лікарняних (протоколи) – відтепер компетенція роботодавців або уповноважених ними осіб. Комісії соцстрахування або уповноважені із соціального страхування не залучатимуться.
Відведено 5 днів на повідомлення працівника про відмову в оплаті лікарняних.
Зверніть увагу, дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику.
Після того, як кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги здійснюється страхувальником у найближчий, після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Пенсійного фонду.
Пенсійний фонд України здійснює виплату лише за лікарняним у зв’язку з вагітністю та пологами. Для отримання допомоги при народженні дитини необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення.
Більше інформації читайте за посиланням  http://surl.li/ejsjv.

ІНСТРУКЦІЯ КОРИСТУВАЧА ЩОДО ФОРМУВАННЯ ТА ПОДАННЯ ЗАЯВ-РОЗРАХУНКІВ ДЛЯ ВИПЛАТ ПО ЛІКАРНЯНИХ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
Дізнайтесь як сформувати та подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду через електронний кабінет страхувальника на порталі е-послуг Фонду за посиланням – http://surl.li/ejpcy
Користуйтесь електронними сервісами Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua
print