[bvi]
  • Українська
  • English

Інфаркт помолодшав

04.04.2023 в 16:13

Смертність від гострого інфаркту міокарда в Україні – одна з найвищих у світі.
Щороку в країні реєструється 40 тисяч інфарктів, а 9 мільйонів дорослого населення мають симптоми ішемічної хвороби серця Від гострого інфаркту міокарда вмирає 30% українських пацієнтів. Для порівняння, в країнах Заходу від аналогічних проблем гине 5% пацієнтів. Зазвичай, проблеми з серцем починаються лише після 50 років, однак останнім часом ця хвороба почала вражати людей працездатного віку від 35 років. Згідно статистики, чоловіків інфаркт вражає практично в 5 разів частіше за жінок. При цьому у
них інфаркт міокарда вперше фіксують в середньому на 10-15 років пізніше за чоловіків.
Причини “молодшання” інфаркту: спадковість, шкідливі звички, неправильне харчування, зайва вага, низька фізична активність, шкідлива для серця робота.
Як розпізнати інфаркт?
1. Біль і тиск у грудях. Початком до інфаркту може слугувати відчуття раптового  болю у грудях, особливо боляче у середині грудей. Боляче, коли людина намагається зітхнути. І цей біль не зникає, або зникає і повертається через якийсь час.
2. Підвищене потовиділення. Якщо людину кидає у холодний піт (без фізичного навантаження), або шкіра раптово покривається потом, – усе це може бути ознакою закупорювання коронарної артерії.
3. Біль у животі, нудота, блювота, печія. Біль у шлунку може бути ознакою інфаркту, що насувається. Відбувається це через те, що мозок не завжди диференціює болючі імпульси від поруч розташованих органів, і біль у серці відчувається як шлункові болі.
4. Відбитий біль. Характерним для наближення інфаркту є відчуття болю у лівій руці, нозі, віддача йде у ліве плече, нижню щелепу, також може ломити зуби, турбує спина або живіт.
Як не допустити інфаркту міокарда?
Профілактика спрямована на запобігання  хворобі. Це стандартні заходи: підвищення фізичної активності, контроль маси тіла і відмова від шкідливих звичок.
 Контроль маси тіла – У кожному зайвому кілограмі живої тканини знаходиться безліч кровоносних судин, що різко збільшує навантаження на серце
 Дієта – Раціон передбачає наявність великої кількості зелених овочів, коренеплодів, фруктів, риби, хліба грубого помелу. Червоне м’ясо замінюється м’ясом птиці. Крім того, необхідно обмежити кількість споживаної солі.
 Фізичні навантаження – Фізична активність сприяє зниженню маси тіла, поліпшення обміну ліпідів, зниження рівня цукру крові.. Регулярні фізичні вправи знижують ризик повторного інфаркту приблизно на 30%.
 Відмова від шкідливих звичок – Куріння значно погіршує картину ішемічної хвороби серця. Нікотин надає судинозвужувальну дію, що вкрай небезпечно.
Ризик повторного інфаркту міокарда у курців зростає вдвічі. Зловживання алкоголем погіршує перебіг ішемічної хвороби серця і супутніх захворювань.
Особливо важливо дотримуватися здорового способу життя, якщо є проблеми з судинами та серцем, або раніше вже був інфаркт. Якщо ви виявили ознаки інфаркту – негайно викликайте швидку допомогу
Бережіть своє здоров’я, бо його не повернете ні за які гроші.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print