[bvi]
  • Українська
  • English

Харчування в умовах надзвичайних ситуацій

29.11.2022 в 11:00

Безумовно, населенню України на теперішній час важко виживати у ситуації що склалася. В умовах перебоїв в електропостачанні та водопостачанні необхідно подбати про своє здоров’я та своїх близьких, щоб інфекційне «військо» не допомагало ворогові нас перемогти.
Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, харчова токсикоінфекція – усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до нашого організму бактерії- збудники та їх токсини найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою. Тож будьте обачні та відповідальні
за особисте здоров’я та життя, не наражайтеся на небезпеку від продуктів харчування.
Декілька порад,  які зможуть запобігти виникненню та (або розповсюдженню) інфекційних захворювань (зокрема гострі кишкові інфекції), харчових токсикоінфекцій та отруєнь:
– Продуктовий запас є обов’язковим та дуже важливим, особливо за умов відключення електроенергії, що триватиме кілька днів. У такій ситуації не можна обійтися без консервів, сухих сумішей та інших продуктів, які не потребують охолодження, варіння, додавання води чи спеціальних умов приготування. Також слід мати міцний посуд (бажано металевий) та ручну відкривачку для консервів.
– Зберігайте запас продуктів тривалого зберігання: готові до вживання м’ясні консерви, консервовані фрукти, ягоди і овочі;
білкові (злакові, горіхові та інші) або фруктові батончики;
сухі пластівці;
сушені фрукти;
консервовані соки;
пастеризоване (сухе) молоко, що не псується.
– Без електрики та холодильнику продукти, що зберігаються при низьких температурах, можуть стати небезпечними. Бактерії в їжі швидко розмножуються при температурі від 5 градусів Цельсія, і якщо ці продукти споживати, то це може спричинити отруєння чи кишкову інфекцію.
Розморожену їжу зазвичай можна їсти, якщо вона ще холодна й з холодильника. Її можна повторно заморозити, якщо вона містить кристали льоду. Пам’ятайте: якщо ви сумніваєтеся у безпеці продукту, краще викиньте його.
– Аби ваші продукти були безпечними, зберігайте їх в закритих контейнерах. Тримайте в чистоті посуд для приготування та споживання їжі. Викиньте будь- яку їжу, яка була при кімнатній температурі протягом двох годин або більше, що має незвичайний запах, колір або текстуру. Для немовлят використовуйте готову суміш для годування. Якщо потрібно змішувати дитячі суміші, використовуйте воду в пляшках або кип’ячену воду.
– Не їжте з банок, які набрякли, пом’яті або іржаві, навіть якщо продукт всередині виглядає безпечним для вживання. Не споживайте їжу, яка виглядає або пахне ненормально, навіть якщо банка виглядає неушкодженою. Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності.
– У надзвичайних ситуаціях можна використовувати альтернативні джерела тепла для приготування їжі, включаючи підігрівачі для свічок, сухого спирту тощо. Вугільні мангали та туристичні пальники необхідно  використовувати лише на вулиці. Консерви з супермаркетів можна їсти з банки без розігрівання, якщо це зазначено на етикетці.
– Щоб розігріти їжу в банці, спочатку зніміть етикетку. По можливості ретельно вимийте. Відкривайте банку безпосередньо перед нагріванням.
– Поки відсутня електроенергія, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери максимально зачиненими. Холодильник зберігатиме продукти холодними ще деякий час, якщо його не відкривати.

Бережіть своє здоров’я!

 

Добропільська філія ДУ Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print