[bvi]
  • Українська
  • English

ЕНТЕРОБІОЗ

24.03.2023 в 14:17

Ентеробіоз — хвороба, яку викликають гострики. Збудник Enterobius vermicularis (гострик, лисий гельмінт) – це біла нематода, яка живе в товстому кишківнику, довжина від 2 мм до 13 мм, з гострим хвостом. Зараження відбувається шляхом проковтування зрілих яєць. Жіночі особини виходять з товстого кишківника через анус, часто під час сну, для того, щоб відкласти яйця на шкіру в перианальній ділянці.
Розповсюджений по всьому світу, гострик є найпоширенішим гельмінтозом в деяких промислово розвинених країнах. Ця інфекція, переважно, зустрічається у дітей віком від 3 до 10 років, але не рідко зустрічається у дітей старшого віку і навіть у дорослих.
Це виключно паразит людини і зараження ним відбувається безпосередньо від людини до людини через меблі, рушники, постільну і натільну білизну, дверні ручки, туалет і т.д.
Найбільш поширеним симптомом є свербіж в перианальній ділянці, особливо вночі. Основний метод діагностики- це зішкріб шкіри з перианальної ділянки з подальшою мікроскопією. Негативний результат протягом 3-5 послідовних днів зазвичай дозволяє виключити діагноз.
Зразки для виявлення гостриків слід збирати вранці перед ранковим відвідуванням туалету!
Іноді на шкірі навколо ануса бувають помітні дрібні бліді черв'ячки, однак, їх легко сплутати з бавовняними ниточками від одягу.
Дослідження калу на яйця гельмінтів малоінформативно для діагностики ентеробіозу, тому що яйця рідко потрапляють в пробу калу!
Важливим заходом при лікуванні є гігієнічна обробка: ретельне миття поверхонь, прання натільної і постільної білизни гарячою водою, сушка при високих температурах, ретельне миття рук. Уникайте розчісування анальної області, коротко стрижіть нігті.
Якщо у когось в сім’ї виявлено гострики, то лікування призначається всім контактним особам (родичі і друзі, з ким близько спілкується пацієнт, однокласники або одногрупники в дитячому садку). ⠀
Якщо не лікуватися всім контактним особам одночасно, захворювання може повторюватися знову і знову!

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print