[bvi]
  • Українська
  • English

Допомога малозабезпеченим сім’ям та на дітей одиноким матерям. Які зміни на них чекають?

22.07.2020 в 14:42

В народі  говорять: “Не та мати, що народила, а та – що виховала”. А виховати дитину – не тільки нагодувати, одягти та надати дах над головою, але і забезпечити повноцінне виховання. Держава  піклується питаннями виховання підростаючого покоління. Але не завжди цього піклування достатньо. Є родини, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї і вони є малозабезпеченими.

Тож, в Україні з 1 липня 2020 року зростають прожиткові мінімуми і відповідно зростуть практично всі соціальні допомоги, але передбачено зміну алгоритму розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям.

Згідно Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб”               від 2 червня 2020 року № 646-IX внесено зміни до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, згідно з якими для призначення, виплати та припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям додатково будуть застосовуватись умови призначення, виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

З 1 липня 2020 року розміри прожиткових мінімумів для нарахування допомоги малозабезпеченим сім’ям є такі:

  • для працездатних осіб – 549.25грн. (раніше було – 525.50грн.),
  • для осіб, що втратили працездатність та інвалідів – 1712 грн. (1638грн.),
  • для дітей віком до 6 років – 2416.70грн. (1512.15грн.),
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 3013.40грн. (1885.50 грн.),
  • для дітей віком від 18 до 23 років (за умови навчання) – 2856.10грн. (1786.70грн.).

Окрім того, на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, встановлено такі доплати: на дитину до 13 років – 250грн., від 13 до 18 років – 500грн.

Також в статті 9 вищевказаного Закону України зазначено, що з метою сприяння економічній самостійності малозабезпеченої  сім’ї непрацюючій працездатній особі з числа членів такої сім’ї, яка бажає провадити підприємницьку діяльність, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, державною службою зайнятості може надаватися одноразова безвідсоткова поворотна допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої  сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

Таким чином, одвічна фраза: “Хто не працює – той їсть“ в межах сучасного світу вже не спрацює. Держава всіляко буде сприяти в офіційному працевлаштуванні та своєчасному отриманні заробітної плати соціально незахищених верств населення, щоб надалі зменшити кількість малозабезпечених сімей та соціальну напругу в країні.

Тож, управлінням соціального захисту населення Покровської районної державної адміністрації Донецької області проводиться роз’яснювальна робота з кожним отримувачем державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та одинокими матерями, які отримують допомогу на дітей.

print