[bvi]
  • Українська
  • English

Десять правил попередження онкології

10.04.2023 в 19:00

Онкологічні захворювання – це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання – це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення онкологічних захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно одну третину нових випадків. При виявленні пухлини на ранніх стадіях можливе спішне лікування. В Україні – понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків. Значна частина онкологічних захворювань викликана п’ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння – 30%, інфекційних (вірусних) агентів – 17%.
Рання діагностика важлива, але чи можна і як попередити рак взагалі? За оцінками вчених Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, профілактика онкології може запобігти до 75% смертей.
Десять правил попередження виникнення онкологічних захворювань:
1. Уникайте тютюну. Це не тільки профілактика раку легенів, і профілактика раку язика, а й симптомів інших хвороб. Куріння ще більше посилює ризик злоякісних новоутворень.
2. Їжте правильно. Споживайте мінімум насичених жирів і червоного м’яса, – вони збільшують ризик карциноми товстої кишки і більш агресивної форми раку простати. Збільште споживання фруктів, овочів і цільнозернових продуктів.
3. Регулярно займайтеся спортом. Фізичні вправи також знижують ризик раку грудей і, раку товстої кишки, раку яєчників.
4. Залишайтеся стрункими. Ожиріння збільшує ризик багатьох форм раку, особливо раку печінки, який починається з жирової дистрофії цього органу.
5. Обмежте алкоголь – надлишок спирту провокує рак язика, ротової порожнини, гортані, стравоходу, печінки і товстої кишки. Уникайте впливу радіації. Проходьте рентген, КТ, радіотерапію тільки в разі потреби. Перевірте будинок на наявність радону в житлових приміщеннях – можливої причини карцином легенів.
Захистіть себе від прямого УФ-випромінювання, не засмагайте на пляжі та в солярії – лікування меланоми та інших видів раку шкіри, – не завжди успішне.
7. Уникайте впливу промислових та екологічних токсинів: волокна асбесту, бензолу, ароматичних амінів тощо.
8. Уникайте інфекцій, що спричиняють онкологію: віруси гепатиту, ВІЛ і ВПЛ.
9. Якісно спіть. Погана і недостатня кількість сну пов’язана зі збільшенням ваги, а це онкофактор.
10. Отримуйте достатню кількість вітаміну D, до 25 мкг на день, щоб знизити ризик карциноми яєчників, стравоходу та нирок. Цю дозу, яку неможливо досягти без прийому добавок. Але не розраховуйте на бади, якщо є діагноз.
Варто зауважити, що дані про механізми розвитку раку та можливості його лікування постійно оновлюються. Проте незмінним залишається факт впливу способу життя на розвиток онкопатології. Ви можете знизити свої ризики завдяки дотриманню простих і зрозумілих правил.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print