[bvi]
  • Українська
  • English

Біометан та водень можуть врятувати газотранспортну систему України

25.06.2021 в 14:29

Заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко виступив на Газовому форумі «UkrainianGasOpen» і представив потенціал та необхідні кроки для запровадження сфери виробництва біометану та водню в Україні.

 

Біометан – це очищений біогаз, який за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає стандартам на природний газ.

 

Тобто біометан вже сьогодні може використовуватися діючою розвиненою газотранспортною системою. Практично у всіх регіонах технічно можливо підключити установки з виробництва біометану до мереж.

 

«Втім наразі газотранспортна система використовується лише на 20%.  Будівництво «Північного потоку-2» несе додаткові загрози. Адже відсутність необхідного тиску в мережі може позбавити частину споживачів  наявності газу. Біометан та водень можуть частково вирішити зазначені питання», – заявив Юрій Шафаренко.

 

«Потенціал виробництва біометану в Україні – 8 млрд м3 у рік. Для порівняння це близько половини річного імпорту газу та 25% його загального споживання у рік», – пояснив Юрій Шафаренко.

 

Біометан – універсальне паливо, що може використовуватися для генерації електричної та теплової енергії, заміщення газу, як паливо для авто, а також – для експорту в ЄС.

 

ЮрійШафаренко також нагадав: «У 2020 році Україна сплатила 7,5 млрд доларівза імпорт енергоресурсів: нафти, вугілля, природного газу. Це кошти, інвестовані в інші країни. Вони могли б залишитися в Україні і сприяти розвитку  потужностям на тих місцевих видах палива, які могли б замістити газ, зберегти газотранспортну систему і економічне становище  країни. Адже кожна гривня, вкладена у власну економіку, повертається 3 гривнями. Це робочі місця, поповнення бюджетів, розвиток економіки».

 

Виробництво біометану активно розвивається в ЄС, зокрема вже у 17 країнах. На кінець 2019 р. налічувалося понад 700 біометанових потужностей в Європі.

 

У той же час в Україні виробництво біометану відсутнє. Наразі встановлено 53 біогазові установки, які виробляють 224 млн м3 біогазу у рік. Вони потенційно могли б генерувати 135 млн м3біометану в рік.

 

Тому Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України розроблено законопроєктщодо розвитку виробництва та споживання біометану. Таку ініціативу підтримали народні депутати. І наразі в Парламенті зареєстровано відповідний проєкт Закону № 5464 від 05.05.2021 (автор – Андрій Жупанин – народний депутат України, Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету ВРУ з енергетики та ЖКП).

 

Ціль – створення законодавчого підґрунтя для розвитку ринку біометану в Україні, налагодження його експорту в країни ЄС та заміщення природного газу при виробництві електричної та теплової енергії. Тому законопроєктом передбачено:

– визначення поняття «біометан»;

– механізм верифікації біометану;

– процедуру надання гарантії походження біометану;

– реєстр виробництва та споживання біометану.

 

Ще один перспективний напрям, розвиток якого дозволить Україні стати менш енергозалежною та гідним енергетичним партнером ЄС, – це водень. Потенціал виробництва водню із відновлюваних джерел енергії до 2035 року сягає 5,5 млрд нм3 у рік. Загальний потенціал – 337 млрд нм3. Наразі розробляється Стратегія розвитку водневої енергетики України до 2050 року.

 

«Я впевнений, що розвиток сфери біометану та водню сприятиме економічному розвитку та енергетичній незалежності нашої країни!», – підсумував Юрій Шафаренко.

 

Із презентацією Ю.Шафаренка можна ознайомитися за посиланням: https://saee.gov.ua/uk/documents/3841

 

Управління комунікації та зв’язків з громадськістюДерженергоефектив

print