[bvi]
  • Українська
  • English

Бібліотечні заклади району відзначили 205-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка

13.03.2019 в 13:51

В історії завжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує все людство. До них належить й ім’я  великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка.  В рамках шевченківського тижня з нагоди 205 – ої річниці з дня народження українського генія в бібліотеках КЗ «Покровська районна централізована бібліотечна система» було проведено  цикл заходів.

Свідченням того, що слово Шевченка живе між нами, стало  літературно-мистецьке свято «Тарас Шевченко у моєму серці і жітті», яке проведене у  Покровській центральній районній бібліотеці. Насолодитися Кобзаревою творчістю завітали читачі сільських бібліотек-філій Покровського району. Медіа-презентація “Тарас Шевченко” надала можливість присутнім ознайомитись з основними подіями життя і творчості Великого Кобзаря. Цікаво пройшла відеоподорож по картинній галереї Шевченка – художника – видатного майстра не тільки слова, а й пензля. Учасники заходу  читали поезії Тараса Шевченка про знедолене дитинство, гірку долю матері-кріпачки, яка лише уві сні могла бачити своїх дітей щасливими. Присутні ознайомилися з роботами учнів Покровської районної школи мистецтв та  творчими роботами читачів бібліотек-філій Покровського району “Тарас Шевченко – України син” .  Для багатьох справжнім відкриттям стали  «10 цікавих фактів  про Тараса Шевченка».  Наприкинці свята усі учасники отримали солодкі подарунки.

У  Новотроїцькій ЗОШ бібліотекарем сільської бібліотеки було проведено літературний тематичний захід для учнів 1-5 класів. Діти з задоволенням слухали та самі читали вірші різних авторів про Великого Кобзаря, а саме: Г.Бойка, О.Бабія, Б.Лепкого ,Р.Завадовича, І.Рольника, І.Гнатюка.  Поезія чергувалася з біографічним матеріалом життя та творчості  Т.Г.Шевченка. Учні 3 класу Воробйова Євгенія та Єрмілін Костянтин прочитали вірш  «Тече вода з-під явора…».А потім всім класом заспівали пісню «Зацвіла в долині червона калина…» на музику А.Філіпенка.  Захід завершився оглядом книжкової виставки  «Життя і творчість  Т.Г.Шевченка». Кожен учень отримав буклет «На згадку про Тараса». І хоча минуло вже 205 років з дня народження славного сина України, але в багатьох наших родинах можна побачити портрет Кобзаря.

В Новомиколаївській сільській бібліотеці пройшли літературні читання за творами Шевченка, які супроводжувалися книжковою виставкою”Живе під сонцем любові Шевченкова весна.” Діти читали вірші,знайомилися з літературою з виставки. Жваво порівнювали,чим схоже і чим відрізняється сучасне дитинство та дитинство Тараса Шевченка. Завідуюча клубом Козаченко Т.М. прочитала вірші”Катерина” і “Тарасова ніч”. Цей захід допоміг учням ближче ознайомитися з життям та творчістю генія української літератури Тараса Шевченка.

У Михайлівській сільській бібліотеці низкою заходів вшанували пам’ять великого поета, письменника, художника Т.Г Шевченка .                                                                                             Ранок «Зоря моя вечірняя» для учнів початкових класів почався з пісні на слова поета. Бібліотекар познайомила дітей з його  життєвим та творчим шляхом ,привернула увагу до  книг,  представлених на виставці. Учні другого класу Павлов М.,  Теслєва М., Бородай Л. розповіли вірші, присвячені Т.Г.Шевченку. А учні третіх та четвертих класів Бутрій В., Могіленець Д., Копанішина Л. прочитали вірші «За сонцем хмаронька пливе», «Садок вишневий коло хати», «Тече вода з- під явора», «Світає…». Захід закінчився маленькою вікториною.

На шевченківські читання «У кожному слові Кобзаря  живе могутня Україна» були запрошені учні старших класів. Цей захід відбувся  в Михайлівському НВК і був підготовлений та проведений разом з вчителями Ярош Алою Володимирівною та Паримською Оленою Вікторівною. Діти слухали пісні на слова Шевченка,  переглянули фільм «Обличчя української історії: Т.Г.Шевченко». Учні шостого класу Ткаченко В., Розлуцький Ю., Чаговець О., Куцьміда С., Кухаренко О.  читали вірш «Мені тринадцятий минало». Учні 10-11 класів Камінська В., Акуліна К., брати Дробчаки, Гресь А. читали вірші «У золотої й дорогої»,  «Думи мої думи», уривок з вірша «Марія», «Заповіт» та інші. Бібліотекар знайомила з книжково-ілюстративною виставкою «Шевченко – духовний батько нації » та прочитала уривок з поеми «І мертвим, і живим, і ненародженим…».                             Ярош А.В. Провела інтерактивну гру. Захід закінчився складанням сенкану. Актуальність Шевченкового слова, його ідей гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднало всіх учасників  заходів навколо безсмертного «Кобзаря».

Сподіваємось, що ці та інші заходи, які відбулися в бібліотеках Покровської районної централізованої системи, допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Григоровича Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності.                             І ще раз переконатися, що  «…поезія Шевченка – це вогник,схожий на полум’я свічки,  що запалює душу людини.

print