[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

13.03.2023 в 17:25

ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

13.03.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.

Перелік за посиланням – http://surl.li/fjyuc

Співробітники Департаменту патрульної поліції — категорія військовослужбовців, що отримують пенсію відповідно до Закону України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (зі змінами).

🔸Основною умовою призначення пенсії є звільнення військовослужбовців зі служби.

У разі повторного прийняття на військову службу виплата пенсій на час служби припиняється.
При наступному звільненні зі служби цих осіб виплата здійснюється з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення.
Не припиняється виплата у разі призову військовослужбовців на службу за контрактом.
Пенсії по інвалідності та пенсії в разі втрати годувальника призначаються незалежно від тривалості служби.

❗️ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ
Для призначення пенсії за вислугу років особам, які звільнені зі служби в період з 1 жовтня 2020 року або після цієї дати, на день звільнення необхідно мати вислугу 25 календарних років і більше.
Також на пенсію за вислугу років мають право військовослужбовці при досягненні на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності при цьому страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12,6 календарних років становить військова служба.
При призначенні пенсій за вислугу років враховуються тільки повні роки вислуги або страхового стажу без округлення фактичного розміру вислуги років чи страхового стажу в бік збільшення.

Мінімальна пенсія за вислугу років встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України.

ПО ІНВАЛІДНОСТІ
Призначається за наступними умовами:
– якщо військовослужбовці стали особами з інвалідністю в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби;
– якщо військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання, яке виникло в період проходження військової служби.
Групи і причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями.

Розміри пенсії по інвалідності:
а) особам з інвалідністю внаслідок війни
I групи – 100%,
II групи – 80%,
III групи – 60 % відповідних сум грошового забезпечення (заробітку);
б) іншим особам з інвалідністю
I групи – 70%,
II групи – 60%,
III групи – 40% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку).

У РАЗІ ВТРАТИ ГОДУВАЛЬНИКА
На пенсію у разі втрати годувальника мають право члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок виконання військових обов’язків, та сім’ї військовослужбовців які померли внаслідок каліцтва, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби, якщо вони були на його повному утриманні та втратили постійне і основне джерело засобів до існування.
Цей вид пенсії призначається, якщо годувальник помер у період проходження служби, або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок захворювання, одержаного у період проходження служби, а сім’ям пенсіонерів — якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати. При цьому сім’ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію, не можуть бути нижче двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Оформити пенсію онлайн можна в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.uа

Про способи авторизації на вебпорталі Пенсійного фонду України дивіться за посиланням https://cutt.ly/f1C37eE

Актуальні новини та роз’яснення з питань пенсійного забезпечення, субсидій, пільг та страхових виплат дивіться на нашому телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn

Запитували_відповідаємо

Я одночасно перебуваю у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.
На які виплати я маю право як застрахована особа?

Виплата допомоги по вагітності та пологах працюючим жінкам здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду.

Органи соціального захисту населення виплачують допомогу при народженні дитини.

За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги при народженні дитини.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів.

Перевіряйте формування е-лікарняного онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua.

Як дізнатися про формування е-лікарняного – у посиланні https://is.gd/ZzvcLR.

print