[bvi]
  • Українська
  • English

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

17.05.2019 в 8:53

Щороку 17 травня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я проводиться Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією.
Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертонією – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення артеріальної гіпертонії, поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.
Зараз, в даний час, методи виявлення і способи лікування гіпертонії існують і успішно застосовуються на практиці в багатьох медичних установах більшості країн світу.
Артеріальна гіпертензія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – самий грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. Понад 1,5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% з них навіть не підозрюють, що мають підвищений артеріальний тиск.
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80% таких смертей можна уникнути.
При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважають значення 140 мм.рт.ст. для систолічного артеріального тиску та 90 мм.рт.ст. – для діастолічного.
Приблизно 90-95% випадків артеріальної гіпертонії відносяться до категорії первинної гіпертонії, яка характеризується появою високого кров’яного тиску без будь-яких очевидних причин. Решта 5-10% випадків артеріальної гіпертонії, яку називають вторинною, симптоматичною гіпертонією, спричиняються хворобами інших органів і систем (нирок, артерій, серця або ендокринної системи). Загалом існує понад 50 захворювань та клінічних станів, що можуть призводити до розвитку вторинної артеріальної гіпертонії.
В Україні значна поширеність артеріальної гіпертензії серед населення обумовила збільшення кількості хвороб системи кровообігу протягом 1991-2016 років у 3 рази. Смертність від серцево-судинної патології становить 66,3% загального показника.
За статистикою, гострий інфаркт міокарда виникає у 50 тис. українців, кожний третій з яких помирає. Серцево-судинні захворювання призводять до первинної інвалідизації 33% хворих. Артеріальна гіпертонія частіше виникає у людей похилого віку, проте починається захворювання в молодому, а інколи навіть і в дитячому віці.
Впродовж багатьох років артеріальна гіпертонія вражає серце і судини, і якщо не проводиться своєчасне і кваліфіковане лікування, викликає інфаркт, стенокардію, інсульт, сліпоту, захворювання нирок, слабкість серцевого м’яза з розвитком серцевої недостатності.
Людина з артеріальною гіпертонією має знати, що лікування її є пожиттєвим, тобто нормалізація тиску забезпечується за допомогою постійного вживання фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:
– обмеження вживання кухонної солі до 5г на добу;
– зменшення маси тіла при її надлишку;
– обмеження вживання алкогольних напоїв;
– зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;
– відмову від паління;
– підвищення фізичної активності в години дозвілля( навіть швидка ходьба тренує серцевий м’яз);
– психоемоційне розвантаження та релаксація.
Профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертонії, а застосування перелічених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%. Також необхідно роботи щодобовий моніторинг артеріального тиску, адже артеріальний тиск змінюється впродовж дня. Він найнижчий, коли ви спите і піднімається, коли ви прокидаєтеся.
Кваліфіковані поради щодо зміни способу життя, корекції ваги тіла, фізичної активності, підбору необхідних медичних препаратів вам може надати сімейний лікар.
Щоб бути здоровим, потрібна сила характеру. Та обрати – вправи і обмеження. Принаймні, старатися. Повірте – окупиться!

print