[bvi]
  • Українська
  • English

Перевірити свій страховий стаж можна на Веб-порталі Пенсійного фонду України

22.05.2019 в 14:40

Природною є потреба пересічного громадянина, особливо передпенсійного віку, ознайомитись із накопиченими у Пенсійному фонді даними. Кожен працюючий має можливість дистанційно через веб-портал Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) перевірити чи своєчасно і чи в повному обсязі роботодавець сплачує за нього внески (з моменту впровадження персоніфікованого обліку, тобто з 2000 року), адже період сплати цих внесків і їх  розмір безпосередньо впливають на величину майбутньої пенсії.

Через несплату єдиного соціального внеску працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії, адже пенсія призначається з офіційно нарахованої суми заробітної плати за умови сплати роботодавцем внесків. Якщо роботодавець не сплачує внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати «в конвертах» і  нарощування заборгованості зі сплати єдиного внеску ), то періоди, за які не сплачені внески, не будуть зараховані при обчисленні страхового стажу найманого працівника, а заробіток не буде враховано для розрахунку розміру пенсії.

Для реєстрації у якості користувача веб-порталу необхідно звернутись до органу Пенсійного фонду України для отримання реєстраційного коду або увійти за допомогою електронно-цифрового підпису (ЕЦП).

Також на веб-порталі для користувачів, які увійшли за допомогою ЕЦП запроваджено сервіс надання електронних документів з QR-кодом: довідки про доходи пенсіонера для призначення субсидій, довідки про доходи пенсіонера (загальний розмір призначеної пенсії), індивідуальні відомості про застраховану особу, витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Веб-портал надає можливість заощадити особистий час, оскільки в такий спосіб можна отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення.

 

 

 

 

Начальник

Покровського                        

об’єднаного управління

Пенсійного фонду України

                                                                           Н. Аржавітіна

print