[bvi]
  • Українська
  • English

Сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему “Актуальні питання щодо застосування спрощенної системи оподаткування”

17.09.2019 в 8:51

 

ЦОП Мирноградської ДПІ та Ясинуватсько-Авдївської ДПІ Покровсько- Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» на тему «Актуальні питання щодо застосування спрощенної системи оподаткування».
Відповіді на запитання платників податків надавала начальник Мирноградської ДПІ Наталія Кононіхіна. Під час розмови з платниками було обговорено проблемні питання, які виникають у платників під час проведення діяльності на спрощеній системі оподаткування, а саме:
-Чи нараховується пеня у разі несвоєчасної сплати єдиного податку
фізичною особою- підприемцем першої – третьої груп?
У разі несвоєчасної сплати єдиного податку фізичними особами – підприємцями першої – третьої груп контролюючим органом нараховується пеня.
На суми грошового зобов’язання, визначеного п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), зокрема, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

2

-Чи передбачені пільги для ФОП – платників єдиного податку, які
належать до певних соціальних категорій громадян, в частині зменшення
встановлених ставок єдиного податку?
Глава 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців для осіб, які належать до певних соціальних категорій громадян.
-На якій системі оподаткування буде перебувати новостворений ФОП, який до закінчення місяця, в якому відбулась її державна реєстрація, подала заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та обрала
ставку ЄП, встановлену для першої або другої групи?
Новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, перебуває на загальній системі оподаткування та подає квартальну податкову декларацію
протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації.
-Чи необхідно ФОП – платнику єдиного податку реєструвати нову книгу обліку доходів (доходів і витрат) у разі зміни податкової адреси?
Згідно з п. 296.4 ст. 296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси.
у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною
адміністративного району, фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку.
У разі зміни податкової адреси (місця проживання) в межах одного адміністративного району фізична особа – підприємець – платник єдиного податку продовжує здійснювати записи наростаючим підсумком у зареєстрованій книзі.

print