[bvi]
  • Українська
  • English

Орендна плата за новоукладеними договорами оренди

03.10.2019 в 14:30

Покровсько-Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що згідно статті п.п. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02грудня 2010р. № 2755-VI (із змінами та доповненнями) (далі ПКУ) орендна плата – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки, а платником орендної плати –орендар земельної ділянки (ст. 288 ПКУ).
За новоукладеними договорами оренди землі орендар земельної ділянки (фізична особа) зобов’язаний у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному контролюючому органу (ст. 286 ПКУ).
Контролюючий орган проводить нарахування сум орендної плати та надсилає (вручає) платникові за місцем його реєстрації податкове повідомлення-рішення про внесення орендної плати за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ. Орендна плата фізичною особою сплачується протягом 60 днів з дня
отримання податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 ст. 287 ПКУ).
Фізична особа – підприємець, при укладанні нового договору оренди, подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому проведено державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності.
Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового
(звітного) місяця (п. 287.4 ст. 287 ПКУ).

print