[bvi]
  • Українська
  • English

Голова Держенергоефективності закликав українські сім’ї вже звертатися за «теплими кредитами», а місцеву владу – надавати додаткове співфінансування на утеплення осель

18.03.2019 в 11:13

 

У Прес-центрі Будинку Уряду на прес-конференції Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із керівництвом Ощадбанку, Укргазбанку та ПриватБанку оголосили про старт популярної та вигідної Урядової програми «теплих кредитів» у цьому році.

Як показує практика, за 2014-2018 рр. понад півмільйона учасників програми:

  • отримали компенсацію від держави на утеплення;
  • зекономили до 70% на комунальних послугах;
  • використали заощаджені кошти на інші корисні справи для родини та дітей;
  • а ринкова вартість їхніх квартир зросла до 30 %.

Тому вже зараз, поки ажіотаж на ринку помірний до літа, усі охочі мають унікальну нагоду отримати підтримку держави при впровадженні енергоефективних заходів.

Від держави родини отримають відшкодування за «теплим кредитом»:

  • 20 %– на твердопаливні котли (35 % – для субсидіантів);
  • 35 % – на утеплення індивідуального житла;
  • від 40 % до 70 % – для ОСББ.

У 2019 р. на реалізацію «теплих» кредитів передбачено 400 млн гривень, з них:

  • 202 млн грн – на співфінансування утеплення приватних будинків;
  • 190 млн грн – для ОСББ;
  • 8 млн грн – на твердопаливні котли.

Додаткове відшкодування також нададуть місцеві органи влади.

«Завдяки ініціативі Держенергоефективності та плідній роботі місцевої влади вже діє понад 100 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів». Їх профінансовано на 130 млн гривень», – підкреслив Сергій Савчук.

Ефект від подвійної/потрійної компенсації відчула чимала кількість учасників.

Наприклад, ОСББ «Конякіна 29А» у Луцьку провело комплексні роботи з термомодернізації (утеплення, модернізація ІТП, освітлення, встановлення лічильників тепла та ін.) на суму 1,6 млн гривень. Держава відшкодувала понад 600 тис. грн, а місцева влада – відсотки. Окрім отриманої економії на матеріалах, ОСББ заощадило понад 70% на витратах за опалення.

Такі успішні історії утеплення, а також досвід участі банків продемонстрували представники Укргазбанку, Ощадбанку та ПриватБанку. За їхніми словами, той факт, що сьогодні кілька банків видають «теплі кредити», створив високу конкуренцію між ними, що позитивно позначається на клієнтах. Адже відсоткові ставки зменшилися із 25% до близько 18%, спрощено процедури оформлення кредиту, запроваджено онлайн-інструменти тощо.

«Також звертаю увагу, що у програмі можуть брати участь і субсидіанти, для яких із  березня ц.р. запрацювала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг, – повідомив С.Савчук. – Родини-субсидіанти можуть спрямувати зекономлені кошти на утеплення осель, щоб у подальшому ще більше заощаджувати».

Водночас Сергій Савчук закликав мерів міст, голів обласних та районних адміністрацій впроваджувати програми співфінансування за «теплими кредитами», щоб допомогти населенню заощаджувати на комунальних послугах та зробити їхнє життя комфортним і заможним.

Довідково:

Видачу «теплих кредитів» вже розпочав Укргазбанк. За перший тиждень дії програми нею скористалися 200 родин на загальну суму 8 млн гривень.

Презентації спікерів на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/news/2835.

 

 

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

тел/факс +38 (044) 590-59-65

www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA

https://twitter.com/SAEE_Ukraine

м.Київ, провулок Музейний, 12

 

print