Рекомендації ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 у підприємствах продовольчої торгівлі на період карантину.

25.03.2020 в 11:52

Загальна інформація про захворювання

Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами. Велика скупченість людей, яка часто спостерігається у підприємствах продовольчої торгівлі, особливо у супер- маркетах  в період панічного настрою населення, що  намагається  купити якомога більше товару, значно збільшує ризики інфікування гострими респіраторними захворюваннями. Найбільш забрудненими  предметами  у підприємствах продовольчої торгівля є ручки вхідних дверей,  вхідні двері, підлоги, кошики, візки, транспортерні стрічки для товарів, касові  апарати, паперові гроші, термінали для банківських карток, ручки торгівельного обладнання.

 

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

  • гігієна рук – часте миття з рідким милом та обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години (вміст спирту 60-80%), після кожної перерви у роботі та  відвідування туалету. Рекомендована робота у одноразових рукавичках, які необхідно регулярно змінювати;
  • знаходження всіх працівників підприємств продовольчої торгівлі у медичних масках та своєчасне замінювання їх (кожні 2-4 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом та обробкою рук спиртовмісним антисептиком  відразу після знімання маски.
  • працівники, що маюсь ознаки респіраторних захворювань (кашель, нежить, лихоманка, слабкість, ломота у тілі, задишка) не повинні виходити на роботу. Такі особи зобов’язані самоізолюватися (залишитися вдома) та звернутися до лікаря, утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
  • робітники підприємств продовольчої торгівлі повинні  утриматися від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка,  ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра); утримання від дотиків обличчя руками.

Попереджувальні заходи з організації роботи  персоналу

–       на час дії на території України карантинних заходів щодо  недопущення розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», рекомендовано вести  журнали реєстрації відсутності ознак  захворювань гострими респіраторними інфекціями співробітників, при виявленні хворих відстороняти від роботи;

–     проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики, навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок та встановлення відповідного контролю над дотриманням правил;

–     своєчасно реагувати на виявлення симптомів серед працівників;

–    роздрукувати та/або поновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);

–    забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, туалетах та ін;

–     прання санітарного одягу персоналу здійснювати централізовано;

–    водії  вантажівок (особливо які прибули з інших регіонів) не повинні виходити під час вантажно – розвантажувальних  робіт.

 

Заходи щодо недопущення розповсюдження  коронавірусної інфекції  серед  покупців торгівельних підприємств

 

  •  обмежити кількість покупців що одночасно знаходяться в підприємствах продовольчої торгівлі, встановити кількість в залежності від площі торгівельного залу, рекомендувати їх вхід до магазину у медичних масках, про що попередньо  інформувати;
  • на вході у торгівельне підприємство розмістити дезінфекційні килимки, які регулярно змочувати дезінфікуючим засобом, установити ємність з дозатором з антисептиком для рук покупців, по можливості забезпечити одноразовими рукавичками;
  • дуже важливо, щоб тільки один дорослий на сім’ю робив покупки та залишався у торгівельному підприємстві мінімально необхідний час;
  • не проводити реалізацію нефасованих продуктів харчування методом самообслуговування: борошно, крупи, цукор, макаронні вироби, кондитерські вироби без обгорток тощо);
  • бажано робити оплату кредитними картками або іншими безконтактними методами;
  • по можливості встановити огородження з оргскла для захисту працівників кас;
  • зробити розмітку у касовій зоні для покупців на відстані не менше 1,5-2,0м;
  • для покупок використовувати торгові візки, виключаючи кошики, у зв’язку з трудністю проведення їх дезінфекції;
  • для безпеки покупців бажано користуватися одноразовими рукавичками для мінімізації контакту шкіри з поверхнями (одноразові рукавчики розташувати в зоні зберігання візків з вказівкою про їх призначення);

–      в перелік товарів, які реалізуються у продовольчих підприємствах,  включати антисептики для обробки рук та медичні маски;

  • обов’язково закривати торгівельні  підприємства на  санітарний час протягом робочого дня (за графіком) для проведення дезінфекції  приміщень та інвентарю;
  • при можливості  бажано  організувати  проведення обеззаражування УФ-лампами повітря  в неробочий час.
  • організувати демонстрацію інформаційних матеріалів з профілактики коронавірусної інфекції у торгівельних підприємствах, а  також  відповідну інформацію транслювати через радіо супермаркетів;

 

Дезінфекція, прибирання та утилізація

  • забезпечити вологе прибирання приміщень з використанням миючих та дезінфекційних засобів, провітрювання торгівельних залів не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни та за необхідністю;

–        особливо відповідально  ставитися до миття та дезінфекції  найбільш  забруднених поверхонь предметів  (ручки вхідних дверей,  вхідні двері, візки, кошики,  транспортерні  стрічки для товарів, касові  апарати, термінали для банківських карток, ручки  торгівельного обладнання, банкомати);

–        для проведення дезінфекції  надавати перевагу дезінфікуючим засобам з мінімальним терміном експозиції  для вірусних інфекцій відповідно до інструкції;

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, які зареєстровані відповідно до законодавства, дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції передбачених для вірусних інфекцій (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

print