[bvi]
  • Українська
  • English

Здоровий спосіб життя-вимога часу!

18.10.2019 в 14:54

Здоров’я – безцінний капітал не тільки окремої людини, але й народу, нації, держави . Одне з важливих завдань сучасної школи – виховати фізично, морально, соціально, духовно здорову людину. Однак стан здоров’я населення України свідчить про існування реальної загрози вимирання нації. Справедливими є слова: “Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоров’я втратив – все втратив”. Сьогодні майже 90% дітей дошкільного віку, учнів і студентів мають відхилення у здоров’ї. Тільки за останні 5 років на 41% збільшилася кількість учнівської молоді, віднесеної за станом здоров’я до спеціальних медичних груп. На 60% зросла кількість неповнолітніх, які вживають наркотики, палять, п’ють. ВІЛ-інфекція в Україні у 66 % випадків поширюється через незахищені статеві контакти, а у 20 % – через введення наркотичних речовин за допомогою ін’єкцій. Людина сьогодні звикла сподіватися не на захисні сили свого організму, а на могутність медицини. Академік Амосов стверджував: “Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим”.

Так, що ж таке здоров’я?   Здоров’я – сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття і необхідною умовою здійснення творчих планів, умовою високої працездатності, створення міцної сім’ї, народження і виховання дітей. Здоров’я – це висока працездатність, гарний настрій, упевненість у собі. Фізичне здоров’я дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне здоров’я дарує спокій, чудовий настрій, доброту, веселість. Соціальне здоров’я забезпечує успішність у навчанні. Але ніщо з цього не дається задарма. Для того. щоб зберегти своє здоров’я, треба докладати неабияких зусиль.

      Стан здоров’я людини залежить на 20% від спадковості, на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя. Тому справедливі є слова: “Ваше здоров’я у ваших ріках”. Людина біологічно запрограмована на багато більше років життя, ніж відводить собі. Ілля Мечников стверджував: “Людина, яка померла раніше 150 років вчинила над собою насильство”. І так, ми дійсно чинимо нас собою насильство щоденно. Люди давно переконалися, що на здоров’я впливає безліч чинників, і найголовніший з них – це спосіб життя.

      Спосіб життя – це сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях. Це – сукупність її звичок. Якщо людина з дитинства, з молодих років постійно й наполегливо дбає про своє здоров’я, вона в основу своєї життєдіяльності закладає такі стійкі корисні звички, навички, поведінку, спосіб мислення, сприйняття оточуючих і себе, які й визначають основний її напрямок – шлях здоров’я. Вона обирає здоровий спосіб життя.

Здоровий спосіб життя – це практичні дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму й поліпшення загального самопочуття людини.   

В основі здорового способу життя лежать такі принципи:

  • раціональне харчування;
  • оптимальний руховий режим;
  • загартування організму;
  • особиста гігієна;
  • відсутність шкідливих звичок;
  • позитивні емоції;
  • інтелектуальний розвиток;
  • моральний і духовний розвиток;
  • формування  вольових якостей.

У повсякденному життя дуже важливо дотримуватися цих простих правил для забезпечення гармонійного розвитку, високої працездатності, духовної рівноваги та збереження репродуктивного та статевого здоров’я людини.

print