[bvi]
  • Українська
  • English

Загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору

30.08.2023 в 10:07

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

В Україні закінчується загальнонаціональна наздоганяюча catch-up кампанія з вакцинації дітей проти кору, яка проводиться з червня по серпень поточного року. Ця програма створена для вакцинації дітей, які свого часу пропустили (з будь-яких причин) щеплення за віком (1 доза – в 1 рік, 2 доза – в 6 років).

Кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація.

Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби.

у 2022 році обовʼязкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 51% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти — довакциновані.

у ході кампанії напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади проводять щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію.

на території Добропільської, Білозерської, Криворізької та Шахівської територіальних громад було заплановано провести 121 щеплення, не враховуючи рутинну вакцинацію. На 29.08.2023 щеплено 69 дітей, що складає 57%.

вакцина проти кору, паротиту та краснухи (КПК) доставлена до всіх громад, щеплення безоплатне.

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше.

Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

 Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print