[bvi]
  • Українська
  • English

Велике будівництво: що зроблено за рік зведення унікального велокомплексу в Лимані

17.08.2021 в 9:08

Спорудження в місті Лиман сучасного комплексу з велосипедного спорту, що відбувається у рамках президентської програми «Велике будівництво», виходить на фінішну пряму. На унікальній трасі BMX, яка першою в Україні має отримати відповідну сертифікацію, повністю виконано бетонні роботи та завершується формування трамплінів.

13 серпня з ходом реалізації проєкту ознайомилися заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, Лиманський міський голова Олександр Журавльов, заступник начальника управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Точилова.

Нагадаємо, урочисте закладення першого каменя під фундамент велокомплексу відбулося 6 серпня 2020-го, введення об’єкта в експлуатацію планується восени 2021-го. Будівельні роботи за кошти обласного бюджету проводяться підрядною організацією ТОВ «БУДТЕХМАШ».

З метою створення сучасних тренувальних та змагальних умов для юних вихованців Обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву з велоспорту, а також спортсменів збірної України, готують трек, що включає стартову рампу заввишки 5 метрів, чотири прямих з трамплінами висотою від 40 до 190 см і три віража. Наразі на 100% виконано бетонні роботи на спуску стартової рампи та віражах, встановлено стартові пневматичні ворота. Із суглинку сформовано першу, другу, третю прямі, і після завершення облаштування четвертої залишиться зробити фінальний шар покриття. Один з останніх видів робіт – нанесення спеціального шарування на спуску стартової рампи та віражах.

З метою комфортного перебування спортсменів, тренерсько-викладацького й суддівського складу поруч із треком споруджено триповерхову будівлю гуртожитку, що має кімнати для проживання, тренажерний зал, медичний і масажний кабінети, конференц-залу та їдальню, обладнані необхідними меблями й устаткуванням. На об’єкті передбачили елементи доступності для маломобільних груп населення, зробили трибуни на 400 місць, зовнішнє освітлення з використанням сонячних батарей.

Відзначимо, що під час облаштування велотреку з метою врахування всіх специфічних нюансів проводяться консультації зі старшим тренером збірної України з велоспорту BMX Сергієм Панасенком, а тестові заїзди виконує титулований український спортсмен, майстер спорту міжнародного класу Владислав Сапожніков. Велокомплекс у Лимані має дати старт олімпійській дисципліні «BMX» у Донецькій області та вивести її на новий рівень в Україні, адже наразі велосипедисти тренуються і змагаються на трасах у Харківській та Чернівецькій областях, що не мають відповідної сертифікації.

print