[bvi]
  • Українська
  • English

Як отримати медичну допомогу переселенцю

05.07.2019 в 15:28

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено, що внутрішньо переміщена особа має право на надання потрібної їй медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я. Водночас внутрішньо переміщені особи реалізовують своє право на медичну допомогу в загальному порядку, який передбачений для всіх громадян України, без жодних обмежень, пов’язаних з реєстрацією місця проживання.

Внутрішньо переміщена особа, яка проживає у Покровському районі, своє право  на медичну допомогу може реалізувати шляхом звернення за отриманням медичної допомоги до закладів охорони здоров’я району. На сьогоднішній день у Покровському районі медична допомога громадянам надається комунальним некомерційним підприємством «Покровський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», у структурі якого знаходяться 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 34 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Лікар або медичний заклад не мають права відмовити в наданні медичної допомоги на тій підставі, що особа звернулася за медичною допомогою не за місцем прописки. Пацієнт може вибрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини, незалежно від місця фактичного проживання або реєстрації місця проживання.

Визначившись з вибором лікаря, треба підписати з ним декларацію для кожного члена сім’ї окремо. Декларація підписується безтерміново та діє до моменту, коли пацієнт не вирішить змінити лікаря. Підписати декларацію можна в будь-який час, навіть під час першого звернення.

print