[bvi]
  • Українська
  • English

Сплата єдиного соціального внеску – обов’язок роботодавця

14.08.2020 в 9:01

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг за наявності необхідного страхового стажу, який обчислюється за даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб згідно Державного реєстру.

Умовою включення до страхового стажу періодів роботи є своєчасна сплата податків, а саме страхових внесків та єдиного соціального внеску (ЄСВ). Відповідальність за це покладено на роботодавців, тому сьогодні саме вони повинні забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам.

Нарахування ЄСВ відбувається з дня державної реєстрації / з початку провадження діяльності та припиняються тільки після державної реєстрації закриття (припинення).

Сума сплати ЄСВ не може бути меншою за мінімальний страховий внесок за звітний місяць, який на сьогодні складає 1039,06 грн (22% від розміру мінімальної  заробітної плати – 4723 грн)

Звертаємо особливу увагу, що з 1 вересня 2020 року мінімільна заробітна плата становитиме 5000 грн., а мінімальний страховий внесок відповідно – 1100 грн.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Якщо внески не сплачено, або сплачено у розмірі менше мінімального, виникає заборгованість, а періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються і наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії, а також можливість отримання належної компенсації втраченого заробітку у зв’язку із страховим випадком.

Звертаємо увагу на можливість та право найманих працівників контролювати свій страховий стаж і сплачений за них єдиний внесок.

На вимогу найманого працівника – застрахованої особи, роботодавець зобов’язаний надавати інформацію про сплату єдиного внеску, в тому числі у письмовій формі.

На жаль, не всі керівники та підприємці розуміють, що порушення ними обов’язку зі сплати внесків за своїх найманих працівників позбавляє останніх частини пенсії.

На сьогодні по м. Покровську, Покровському району та м.Мирнограду обліковується 142 юридичні особи,  які мають заборгованість із сплати єдиного соціального внеску за найманих працівників на суму 124,8 млн.грн, а також 1665 фізичних осіб-підприємців,  які мають заборгованість на загальну суму 24,2 млн.грн.

Боржникам – приватним підприємцям слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно боржника, а також звернення стягнення на доходи (пенсію, заробітну плату).

Самостійно отримати докладну інформацію щодо нарахування страхового стажу, заборгованості з ЄСВ та страхових внесків, можна, звернувшись до відповідного органу ДПС або Покровського об’єднаного управління ПФУ Донецької області. Також є можливість скористатися зручними електронними сервісами: WEB – порталом Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та Електронним кабінетом платника податків ДПС.

Державою гарантується громадянам право на соціальний захист, а саме: соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків, професійних захворювань, нарахування лікарняних, декретних, а також пенсійне забезпечення та інші виплати.

Будьте обізнаними, свідомими та відповідальними.

Захистіть своє майбутнє і майбутнє ваших близьких!

print