[bvi]
  • Українська
  • English

Що таке кір та як уберегтися від хвороби.

25.08.2023 в 9:46

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Кір – надзвичайно заразне інфекційне захворювання, яке дуже швидко передається від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання (повітряно-крапельним шляхом). Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

9 із 10 не щеплених людей або тих, хто не захворів на кір, можуть занедужати після контакту з хворим.

Від кору захищає лише специфічний імунітет, який формується завдяки вакцинації.

Кір спричиняє серйозні ускладнення.

Захворювання може призвести до пневмонії, інфекції органу слуху (середнього отиту), запалення мозку (енцефаліту), а також до інвалідності та смерті.

Ліків від кору не існує.

Специфічного лікування від кору немає. Лікують лише від симптомів, та в разі виникнення бактеріальних інфекцій призначають антибіотики. Інколи може знадобитися перебування в реанімаційному відділенні. Проте захворюванню можна запобігти.

Єдиний надійний захист від кору – вакцинація.

На сьогодні існує великий ризик захворювання на кір не тільки серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір має набагато тяжкий перебіг.

Щеплення проти кору проводиться уже майже 50 років, за ці роки вакцинація зарекомендувала себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики.

Щеплення 2 дозами вакцини захищають від кору.

Про що варто повідомити лікаря перед щепленням:

підозрюєте, що захворіли (висока температура, погане самопочуття);

про ймовірність вагітності;

хронічні хвороби.

Вакцина проти кору безпечна та ефективна.

Щеплення проти кору роблять вакциною КПК (від кору, паротиту і краснухи). Вакцина безпечна, ефективна та якісна, прекваліфікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, найавторитетнішою інституцією світу у сфері охорони здоров’я.

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні. Разом ми захистимо Україну від кору.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print