[bvi]
  • Українська
  • English

ПОРАДИ ЯК ЗІГРІТИСЯ, ЗБЕРЕГТИ ТЕПЛО ТА НЕ ЗАХВОРІТИ В КВАРТИРІ, БУДИНКУ, КОЛИ ХОЛОДНО

06.12.2022 в 12:35

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

Перше та головне – дотримуйтеся правил багатошаровості – одягайте одразу кілька теплих речей і обов’язково з натуральних тканин.
Наприклад, термобілизну, штани, в’язані речі, теплі шкарпетки тощо. Додатково можна вкритися пледом чи ковдрою. Ізолюйте приміщення. Заклейте щілини у вікнах, якщо є можливість, то краще встановіть склопакети. Використовуйте жалюзі, штори, але так, щоб вони не закривали батареї, якщо вони з теплом. У сонячну погоду відкривайте штори, щоб використати природне тепло. Якщо подача тепла є, але недостатньо, то наклейте фольгу на обидві сторони ДСП та розмістите на стіні за батареєю. Закривайте двері в під’їзді.
Відмовтеся від алкоголю, який не зігріває взагалі, а дає лише фейкове відчуття тепла. Під час вживання алкоголю розширюються судини, і кров приливає до поверхні тіла, водночас внутрішні органи тепло втрачають.
Вживайте гарячі напої та їжу. В умовах віялових вимкнень електроенергії подбайте про якісний термос. Не забувайте про спеції: імбир, кориця, карі, перець, кмин і часник – вони зігрівають майже моментально. Взимку найкраще поповнювати сили, споживаючи їжу, яка багата на жири. Використовуйте грілку, ковдри, в ліжку – спальник, надувні килимки, теплі ковдри. Нагадуємо, що існують спальні мішки з різними температурними режимами.
Дихайте носом. Якщо на холоді дихати через ніс, то у повітря, що потрапляє в легені на вдиху, буде більше часу, щоб зігрітися. На виході цей же повітря віддасть тепло організму. В холод не рекомендують носити прикраси.
До того ж кільця на пальцях затрудняють нормальну циркуляцію крові. Виконуйте фізичні вправи. Рух – найкращий спосіб зігрітися. Навіть проста руханка на 15-20 хвилин допоможе побороти холод.
Не нервуйте, розслабтеся. Стрес діє на наш організм так само, як холод. А якщо ви будете нервувати – переохолодитися подвійно. Пам’ятайте про пункти незламності, заздалегідь дізнайтесь про їх адреси.
Застерігаємо: дотримуйтеся правил безпеки та не використовуйте для зігрівання приміщення прилади, не призначені для цього. Їх використання може призвести до отруєння чадним газом, пожежі.

Підготовлено: ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ  ХВОРОБ МОЗ УКРАЇНИ»

print