[bvi]
  • Українська
  • Русский
  • English

ПАМ’ЯТКА ПТАШИНИЙ ГРИП І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

28.10.2021 в 14:45

ГРИП ПТИЦІ – високо контагіозне захворювання, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням органів дихання та системи травлення. До грипу сприятливі кури, качки, індики, цесарки, перепели, фазани, горобці, лебеді, чайки.

Джерелом інфекції є дика водоплавна та хвора птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Фактори поширення інфекції – господарства, де птиця може контактувати з дикою перелітною птицею.

Смертність висока – до 90%. При гострому перебігу хвороба проявляється ураженням респіраторної системи, хрипами, синуситами, посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, проносами.

Власникам птиці рекомендують утримувати її в закритих приміщеннях, не допускати контактів свійської птиці з дикою водоплавною, проводити щоденний клінічний огляд свого птахопоголів’я. Не випоювати птицю водою з відкритих водоймищ, тому що в ній може знаходитись вірус грипу. Після розробки птиці пір’я і внутрішні органи спалюйте, при виявленні хворої птиці не займайтесь самолікуванням, а відразу звертайтесь до ветеринарних спеціалістів району.

Мисливці! На полюванні при виявленні в мисливських угіддях, на поверхні водного дзеркала, на березі, в прибережній смузі чи інших місцях загиблої дикої птиці- в обов’язковому порядку повідомити ветеринарну службу району! Ні в якому разі не приносити підозрілу хвору птицю в свої особисті селянські господарства!

Про випадки масового захворювання чи загибелі птиці терміново сповіщайте Покровське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за телефоном (06239) 2-1555 або за адресою: 85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул. Котляревського, 22.

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід. Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба може також поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.  Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Симптоми пташиного грипу у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть. Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії. Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно: – уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів; – після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати; – вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо; – яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою; – не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

 

 Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.);
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці.

 

 

 Про випадки масового захворювання чи загибелі птиці терміново сповіщайте Покровське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за телефоном (06239) 2-1555 або за адресою: 85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул. Котляревського, 22.

 

 

 

 

print