[bvi]
  • Українська
  • English

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

10.07.2020 в 14:11

В Покровсько-Добропільському управлінні ГУ ДПС у Донецькій області нагадують, що Законом України від 13 січня 2020 року № 466-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

Зміни зокрема, передбачають нові штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та або розрахунків коригування к податковим накладним                   (далі – ПН/РК), в яких не вказані суми ПДВ.

Відповідальність передбачена за:

  • ПН/РК, оформлені на операції з поставки товарів/послуг, які звільненні від оподаткування ПДВ;
  • ПН/РК, оформлені на операції які оподатковуються за нульовою ставкою;
  • ПН, оформлені у відповідності до п.198.5 ПКУ у випадку здійснення операцій визначених підпунктами “а”-“г” вищевказаного пункту, та РК оформлених по таким податковим накладним;
  • ПН, оформлені у відповідності до п.199 ПКУ та РК, оформлені до таких податковим накладним;
  • ПН, оформлені у відповідності з аб. 11 п. 201.4 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) на платника податків накладається штраф у розмірі    2 % об’єму поставок (без ПДВ), але не більше 1020 грн. (п. 120 1.1. ПКУ).

Якщо за результатами податкової перевірки встановлено відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податків накладається штраф у розмірі 5 % об’єму поставок (без ПДВ), але не більше 1020 грн. (п. 120 1.1. ПКУ).

            Зверніть увагу! Порушення платником ПДВ граничного строку передбаченого для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (крім податкової накладної/ розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість; податкової накладної/ розрахунку коригування, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою; податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених підпунктами “а” – “г” цього пункту, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної; податкової накладної, складеної відповідно до статті 199 ПКУ, та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної; податкової накладної, складеної відповідно до абзацу одинадцятого пункту 201.4 статті 201 ПКУ), тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 10 до 50% суми ПДВ, вказаній в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації (п. 120 1.1. ПКУ).

Відсутність реєстрації протягом граничного строку таких ПН та/або РК в ЄРПН, про що вказано в податковому повідомленні рішенні складеним за результатами перевірки контролюючого органу тягне за собою накладення на платника штрафу у розмірі 50 % суми податкових зобов’язань по ПДВ, вказаній в такій ПН та/або РК, або від суми ПДВ, нарахованого по операціях з поставки товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не виписана.

print