[bvi]
  • Українська
  • English

ЛОКАЛЬНА БИТВА З ВЕЛИКИМ ГЕОПОЛІТИЧНИМ ЗНАЧЕННЯМ: 29 СІЧНЯ – 104 РОКИ З ДНЯ ІСТОРИЧНОГО БОЮ ПІД КРУТАМИ

29.01.2022 в 9:00

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Бій під Крутами 29 січня був одним із епізодів першої російсько-української війни грудня 1917 – квітня 1918 рр. В бою під Крутами 29 січня 1918-го зійшлися війська Української Народної Республіки із столицею в Києві та російські підрозділи, сформовані в переважній більшості з росіян, озброєні й споряджені петроградським Раднаркомом.

Як і зараз, російсько-українська війна століття тому мала гібридний характер з боку Росії. Володимир Ленін та його соратники публічно заявляли, що вони підтримують автономію та самовизначення народів, але з іншого боку, як тільки українці проголосили власну державність у формі УНР, і спробувала вийти з орбіти впливу Росії, петроградський Раднарком оголосив війну УНР.

Бій під Крутами – це локальна битва, що мала велике геополітичне значення. Успішна оборонна операція українських добровольців змогла стримати на декілька днів наступ переважаючих сил ворога, було збережено контроль над Києвом, столицею УНР. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного Союзу, що означав визнання самостійної УНР суб’єктом міжнародних відносин.

З погляду військового, бій під Крутами є прикладом успішної оборонної операції. Українські підрозділи, які обороняли Київ, із мінімальними втратами виконали поставлене командуванням завдання. В меншості вони дали бій ворогу, завдали йому суттєвих втрат і організовано відступили до вагонів, які на них очікували.

Незважаючи на те, що бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, був одним із багатьох боїв в ході першої російсько-української війни, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молоді у боротьбі за незалежність України.

Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива, а сміливість крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті

print