[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

30.12.2022 в 15:05

ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ВИЇЗНИХ ПРИЙОМІВ ГРОМАДЯН МЕШКАНЦІВ СВЯТОГІРСЬКА ТА НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ЛИМАНСЬКОЇ ОТГ В СІЧНІ 2023 РОКУ

Виїзні прийоми громадян у м. Святогірськ відбудуться 11 та 18 січня 2023 року, за адресою: вул. Мазепи Івана, 54.

Звернутись за консультаціями до фахівців Фонду області можна за окремими номерами телефону: +38 050 817 04 68, +38 066 609 04 65.

Виїзні прийоми мешканців Лиманської ОТГ:

04.01.2023 – Яцківський старостинський округ (с. Яцківка, с. Кримки),
Коровоярськии‌ старостинськии‌ округ (с. Коровій Яр)
06.01.2023 – Дробишевський старостинський округ (смт. Дробишеве, с. Дерилове)
09.01.2023- м. Лиман, с. Щурове
10.01.2023- Яровський старостинський округ (с. Ярова, с. Олександрівка, с. Соснове)
13.01.2023 – Ямпільський старостинський округ (смт. Ямпіль)
16.01.2023 – м. Лиман, с. Брусівка, с. Старий Караван
18.01.2023 – Новоселівський старостинський округ (смт. Новоселівка), Шандриголівськии‌ старостинський округ (с. Шандриголове, с. Середнє, с. Зелена Долина)
20.01.2023 – Рідкодубівський старостинський округ (с. Рідкодуб, с. Карпівка, с. Катеринівка, с. Липове, с-ще Нове, с. Новомихайлівка)
24.01.2023 – Заріченський старостинський округ (с. Зарічне, с. Торське)
25.01.2023 – Тернівський старостинський округ (с. Терни, с. Ямполівка, с. Новосадове, с. Іванівка, с. Мирне, с. Катеринівка, с. Липове)
27.01.2023 – Рубцівськии‌ старостинськии‌ округ (с. Рубці, с. Лозова, с.Вовчий Яр)
31.01.2023 – Криволуцькии‌ старостинськии‌ округ (с. Крива Лука, с. Озерне, с. Діброва)

Мешканці Лиманської ОТГ можуть звертатись до фахівців Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за консультаціями дистанційно, за окремими номерами телефонів  +38 091 91 01 350, +38 095 34 81 005

НАГАДУЄМО! В м. Лиман здійснюється стаціонарний прийом громадян за адресою: вул. Поштова, 58.

УВАГА!
Можливі зміни та уточнення щодо дати та місця проведення виїзного прийому, з у рахуванням безпекової ситуації

Отримуйте актуальну інформацію з пенсійного забезпечення в зручному форматі. Підписуйтесь на наш телеграм-канал https://t.me/PensFond_dn

Про надання заяви-розрахунку щодо отримання фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві через вебпортал ПФУ з 01 січня 2023 року

З 1 січня 2023 року набуває чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку буде Пенсійний фонд України.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 21 грудня 2022 року № 28-3 «Деякі питання фінансування для здійснення виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено особливості застосування Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування від 19 липня 2018 року № 12, на період до прийняття правлінням Пенсійного фонду України нового порядку.

Для отримання фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві страхувальник, як і раніше, має подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подаватиметься через відповідний інтерфейс в особистому електронному кабінеті страхувальника на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Можливість формування та подачі заяв-розрахунків безпосередньо з особистого електронного кабінету без залучення додаткового програмного забезпечення буде доступна всім роботодавцям.

Засоби особистого кабінету в пункті меню “Заяви-розрахунки”
передбачатимуть можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків цього страхувальника згідно визначених ним критеріїв – період реєстрації листків непрацездатності, тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності); формування (редагування) та відправку заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України.

Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб.

Як і раніше, за електронними та паперовими листками непрацездатності будуть складатися окремі заяви-розрахунки.

Максимальна кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку становитиме 200 штук з метою поліпшення якості обслуговування та пришвидшення автоматизованого опрацювання заяв-розрахунків.

В той же час до заяви-розрахунку можна буде додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути корисними при прийнятті рішення щодо фінансування.

Заяви-розрахунки за паперовими листками непрацездатності необхідно заповнювати в режимі ручного введення даних з прикріпленням сканованих копій паперових листків непрацездатності.

В той же час страхувальники, які з якихось причин не можуть користуватись електронним кабінетом на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).

Бажаєте першими дізнаватися про зміни в пенсійному забезпечені, діяльність Фонду області – підписуйтесь на наш телеграм-канал https://t.me/PensFond_dn

ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ

30.12.2022 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії та пільги.

Перелік за посиланням – https://is.gd/uTzflx

ФІНАНСУВАННЯ СТРАХУВАЛЬНИКІВ ДЛЯ ВИПЛАТ ПО ЛІКАРНЯНИХ ЗДІЙСНЮВАТИМЕ ПЕНСІЙНИЙФОНД УКРАЇНИ

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є Пенсійний Фонд України.

Це передбачено Законом України від 21.09.2022 № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 № 1350 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

Зокрема, починаючи з 01 січня 2023 року відбудуться наступні зміни для страхувальників:

1. Рішення про виплату лікарняних прийматиме роботодавець або уповноважені ним особи.

2. Термін розгляду лікарняних та прийняття рішення про виплату становитиме:

10 днів – з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного);
3 дні – з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного);
5 днів – повідомлення працівника про відмову в оплаті.

3. Подати заяви-розрахунки можна буде в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua або, на паперових носіях до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

4. Фінансування страхувальників здійснюватиме Пенсійний фонд України протягом 3-х днів, централізовано, на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, після надходження заяви-розрахунку.

5. Перевірки страхувальників проводитимуть територіальні органи Пенсійного фонду України.

Правила нарахування виплат по лікарняних залишилися ті ж самі:

відсоток середньої заробітної плати застрахованої особи в залежності від тривалості страхового стажу.

Механізм визначення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням також не зазнав суттєвих змін. Зокрема заробітна плата для оплати лікарняних обчислюватиметься шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку) зарплати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. При цьому, перелік поважних причин, які враховуються при розрахунку, розширено.

Зміни застосовуватимуться до лікарняних, відкритих після 1 січня 2023 року. Ті лікарняні, які почались в 2022 і продовжились в 2023 році, розраховуватимуться за старими правилами.

Важливо!

Роботодавцям, для подання заяв-розрахунків по лікарняних, не потрібно укладати з Пенсійним фондом України договір про визнання КЕП, як це було передбачено раніше у взаємовідносинах із ФССУ.

03 січня 2023 року з 10.00 до 11.00 відбудеться “Пряма телефонна лінія” першого заступника начальника Головного управління Тетяни Андріївни БАРАНОВОЇ

Надалі, «Пряма лінія» Тетяни БАРАНОВОЇ проводитиметься у кожний перший вівторок місяця за телефоном  068 868 65 66

ЩОМІСЯЧНІ СТРАХОВІ ВИПЛАТИ ТА ІНШІ ВИПЛАТИ НА ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний Фонд України.

Це передбачено Законом України від 21.09.2022 № 2620-IX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, постановою Кабінету Міністрів України від 02.12. 2022 № 1350 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

print