[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

17.05.2023 в 12:46
Я вже три роки отримую пенсію по інвалідності ІІ групи. Цього місяця мені виповнилося 60 років, я продовжую працювати та за цей час за перерахунком пенсії не звертався. Підкажіть, чи варто мені переходити з пенсії по інвалідності на пенсію за віком?
Відповідно до статті 10 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” людині, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один з цих видів пенсії за її вибором. Питання вибору того чи іншого виду пенсії людина вирішує сама, як правило, з точки зору доцільності – більшого розміру виплати.
Водночас, при прийнятті рішення про перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком потрібно враховувати, що пенсія по інвалідності ІІ групи призначається в розмірі – 90% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
При цьому під час обчислення розміру пенсії по інвалідності до страхового стажу зараховується додатковий стаж – період з дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку. При обчислені пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується. Тобто, якщо одержуючи пенсію по інвалідності, пенсіонер продовжував працювати та за нього (або він сам за себе як ФОП) було сплачено внески, то він набув страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.
І ще одна особливість. Відповідно до частини третьої статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсіонеру, який після призначення пенсії по інвалідності продовжував працювати та набув не менш як 24 місяці страхового стажу і вперше переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком.
Про умови виходу на пенсію за віком дивіться за посиланням  https://cutt.ly/T6gasid
Важливо! Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дати подачі заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток (у разі доцільності), які не враховані у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.
Більше інформації з питань пенсійного забезпечення на фейсбук-сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області: https://www.facebook.com/dn.pfy.
Возможно, это изображение текст
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ
17.05.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
Перелік за посиланням – https://bit.ly/3MuJJl4
Возможно, это изображение текст
16 травня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування травневих пенсійних та страхових виплат.
На пенсійні виплати спрямовано 3046,5 млн грн.
Пенсії через банківські установи профінансовано по 16 травня, через відділення поштового зв’язку профінансовано по 22 травня.
На пенсійні виплати військовослужбовців спрямовано 168,9 млн грн.
На субсидії та пільги за квітень 2023 року спрямовано 111,3 млн грн.
На страхові виплати спрямовано 231,1 млн грн (в тому числі 12,4 млн грн на оплату лікарняних).
Возможно, это изображение деньги и текст
ДОСТРОКОВІ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ ПО ЗОРУ І ГРУПИ ТА ОСОБАМ З ІНВАЛІДНІСТЮ З ДИТИНСТВА І ГРУПИ
Достроковий вихід на пенсію регулюється Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Текст закону – https://is.gd/n3810x.
Відповідно до частини 1 статті 115 цього закону право на призначення дострокової пенсії за віком мають особи з інвалідністю по зору I групи – сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи – після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років у чоловіків і не менше 10 років у жінок.
Підставою для отримання пенсії є звернення особи. За недієздатних осіб, осіб, дієздатність яких обмежено, звернення надають їх законні представники.
Для призначення дострокової пенсії за віком необхідно надати наступні документи:
-паспорт;
реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо);
довідка про заробітну плату для обчислення пенсії за будь-які 60 календарних місяців підряд до 01 липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).
Фінансування пенсії, допомоги на поховання та оплата послуг за їх доставку таким особам у період до досягнення пенсійного віку здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.
Як подати заяву для призначення дострокової пільгової пенсії за віком особам з інвалідністю по зору I групи та особам з інвалідністю з дитинства I групи через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua дивіться за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=mKbkUM5fTek
Хто має право на дострокові пенсії дивіться за посиланням  https://is.gd/ld6vBA
Актуальні новини та роз’яснення з пенсійного законодавства дивіться також на нашому телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn
Бережіть себе та своїх близьких! Заощаджуйте свій час та користуйтеся онлайн-сервісами вебпорталу не виходячи з дому!
Возможно, это изображение 1 человек и текст
print