[bvi]
  • Українська
  • English

Інформація з питань пенсійного забезпечення громадян та діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

14.04.2023 в 11:08
ЩОДО ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО НЕЩАСНІ ВИПАДКИ НА ВИРОБНИЦТВІ
Статтею 4 Закону України «Про охорону праці» визначено безумовне дотримання прав людини на безпечну працю. Державна політика в галузі охорони праці спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Вона базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних умов роботи.
Трудова діяльність супроводжується небезпечними виробничими факторами чи середовищами, внаслідок чого може виникнути
НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК – обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків.
При виробничих травмах роботодавцем або працівником може бути приховано факт настання такого випадку. До цього можуть спонукати:
необізнаність працівників із вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;
допущення до роботи працівників без оформлення трудового договору;
невизнання самими постраждалими факту травмування на виробництві через страх втрати роботи;
бажання уникнути відповідальності посадових осіб, які допустили настання нещасного випадку;
прагнення роботодавця уникнути позапланового заходу державного нагляду – комплексної перевірки системи управління охороною праці на підприємстві;
уникнення відповідальності.
 ДО УВАГИ: при факті настання нещасного випадку на виробництві всі виплати здійснює Пенсійний фонд України.
ПРИХОВАНИМ НЕЩАСНИМ ВИПАДКОМ НА ВИРОБНИЦТВІ вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, або нещасний випадок, розслідування якого не проведено комісією підприємства (установи, організації).
Законодавством України передбачено адміністративну відповідальність за порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, про нещасний випадок на виробництві:
-накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ДО ВІДОМА : фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області беруть участь у роботі комісії з розслідування нещасних випадків на підприємствах області.
Більше актуальної інформації на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy та на телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.
Дивіться інші рекомендації з профілактики страхових випадків на сайті Державної служби України з питань праці – dsp.gov.ua
Протягом тижня фахівці Управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провели зустрічі з мешканцями Маріупольської та Краматорської територіальних громад у гуманітарних хабах м. Кропивницький та м. Дніпро.
Під час заходів присутнім надані роз’яснення щодо переліку необхідних документів для призначення пенсії у разі втрати годувальника, оформлення субсидій за межами Донецької області, проведення індексації пенсії, користування пенсійним калькулятором тощо.
 Також учасникам зустрічей нагадали про переваги та можливості електронних сервісів Пенсійного фонду України та продемонстрували, як авторизуватися в особистому кабінеті на вебпорталі Фонду  https://portal.pfu.gov.ua.
 Актуальні новини та роз’яснення з питань пенсійного забезпечення, субсидій, пільг та страхових виплат дивіться на фейсбук-сторінці  https://www.facebook.com/dn.pfy та в телеграм-каналі  https://t.me/PensFond_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.
Пільгові норми на оплату послуг з водопостачання та водовідведення встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”.
Норми послуг з водопостачання та водовідведення:
послуга з централізованого постачання холодної води 2 куб. метри холодної води на одну особу на місяць;
послуга з централізованого постачання холодної води за відсутності постачання гарячої води 3,6 куб. метра холодної води на одну особу на місяць;
послуга з централізованого постачання холодної води у разі відсутності постачання гарячої води більш ніж як на 14 діб 3,6 куб. метра холодної води на одну особу на місяць;
послуга з централізованого водовідведення 3,6 куб. метра на одну особу на місяць;
у разі відсутності централізованого водовідведення (за відсутності системи централізованого водовідведення та за відсутності централізованого водопостачання і вигрібних ям) для вивезення рідких нечистот 3,6 куб. метра на одну особу на місяць;
-послуга з централізованого постачання гарячої води 1,6 куб. метра гарячої води на одну особу на місяць.
Подати заяву про призначення житлової субсидії чи пільги можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України  https://portal.pfu.gov.ua
Як це зробити – дивіться інструкцію за посиланням: https://cutt.ly/P4FBpdP
12 квітня 2023 року головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області Сергій Кондратенко провів зустріч з головою та членами лікарсько-консультативної комісії КНП “Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування Костянтинівської міської ради”.
Під час зустрічі розглянуті питання правильності надання медичним закладом документів на запит від роботодавця та/або голови комісії з розслідування нещасного випадку, а саме: довідки із зазначенням діагнозу та його коду згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб і споріднених проблем охорони здоров’я (МКХ-10), а також висновку про ступінь тяжкості травми працівника.
Фахівцем управління наголошено на необхідності дотримання встановлених термінів надання відповідних висновків – протягом однієї доби з моменту одержання запиту.
Більше новин та актуальної інформації – на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy та в телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.
Електронна трудова книжка – це цифровий аналог паперової трудової книжки.

Цей зручний і доступний сервіс від Пенсійного фонду України дозволяє подавати через вебпортал електронних послуг скановані копії паперових трудових книжок, інших документів, які підтверджують трудову діяльність працівника.
Наявність електронної трудової книжки в подальшому дає можливість автоматично призначити пенсію (без додаткового звернення) за фактом настання пенсійного віку, а також зменшує ризики пошкодження чи втрати документа.
Скановані копії паперових трудових книжок можуть подаватися як роботодавцем, так і самим працівником.
Відомості про трудову діяльність обліковуються в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Від дати набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» № 1217-IX (10.06.2021) працівники і роботодавці мають п’ять років для оцифрування трудових книжок.
З часу запровадження сервісу «Електронна трудова книжка» на вебпорталі електронних послуг Фонду https://portal.pfu.gov.ua/ (з грудня 2019 року) подано більше 157,9 тис. сканованих паперових трудових книжок для проведення оцифрування та переведення їх в електронну форму.
Дивіться покрокову інструкцію із завантаження сканкопії трудової книжки для оцифрування на вебпорталі електронних послуг ПФУ за посиланням https://bit.ly/3YeDaXv та відеоінструкцію – https://bit.ly/3RIy0As

13 квітня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування пенсійних виплат квітня та страхових виплат.
На пенсійні виплати спрямовано 2602,9 млн грн.
Пенсії через банківські установи профінансовано по 14 квітня, через відділення поштового зв’язку профінансовано по 20 квітня.
На пенсійні виплати військовослужбовців спрямовано 168,3 млн грн.
Субсидії та пільги за березень 2023 року профінансовано в повному обсязі.
На страхові виплати спрямовано 229,4 млн грн (в тому числі 9,3 млн грн на оплату лікарняних).
ДО УВАГИ ПЕНСІОНЕРІВ, ОТРИМУВАЧІВ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ
14.04.2023 на території Донецької області працюватимуть наступні поштові відділення, де можливо отримати пенсійні виплати, субсидії, пільги та страхові виплати.
Перелік за посиланням – http://surl.li/givfe
ЗАПИТУВАЛИ – ВІДПОВІДАЄМО
Підприємство, на якому я працював, припинило свою діяльність (ліквідувалося) у той час, коли я перебував на лікарняному. Чи буде оплачений мій листок непрацездатності?
 Так, Ви маєте право як застрахована особа на отримання страхових виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.
 У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації страхові виплати за страховими випадками, які настали до ліквідації (реорганізації), здійснюються застрахованим особам правонаступником, а в разі відсутності правонаступника – територіальним органом Пенсійного фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника.
Перевірити формування е-лікарняного можна онлайн – на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua.
Як дізнатися про формування е-лікарняного, – дивіться у посиланні https://is.gd/ZzvcLR.
print