[bvi]
  • Українська
  • English

До уваги жителів Покровського району! Як отримати безкоштовні ліки за програмою “Доступні ліки” з 1 квітня 2019 року

05.04.2019 в 15:02

Щоб можна було легше відстежувати, як фінансується система охорони здоров’я, з  1 квітня 2019 року урядова програма “Доступні ліки” переходить під управління Національної служби здоров’я України, і пацієнти отримуватимуть ліки лише за електронними рецептами. Механізм відшкодування вартості ліків, за яким працює ця програма, поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

Отримати електронний рецепт зможуть лише ті особи, які підписали декларації із сімейними лікарями та користуються урядовою програмою “Доступні ліки”. Декларація – це договір про надання гарантованого пакету медичних послуг, включаючи лікарські засоби, які держава гарантує пацієнтам.

Після перевірки номера телефону пацієнта лікар випише рецепт в електронній системі охорони здоров’я,  пацієнт же отримає на свій номер телефону СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці, яка бере участь у програмі “Доступні ліки”. В аптеці пацієнт назве провізору номер рецепта та отримає свої ліки.  За ліками можна звертатися у будь-яку аптеку, яка уклала договір з НСЗУ. Таким чином, отримання ліків більше не прив’язане до місцевості, де був виданий електронний рецепт. Якщо в аптеці закінчилися  ліки, які входять в програму “Доступні ліки”, то можна або зачекати, поки вони з’являться, або піти в іншу аптеку, або обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

На сьогоднішній день аптеки, які уклали договори з Національною службою здоров’я України, мають відповідну наклейку “Доступні ліки”. Так що звернутися за отриманням ліків мешканці району можуть до будь-якої з них.

print