[bvi]
  • Українська
  • English

Держенергоефективності працює над вторинним законодавством щодо зелених облігацій та підготовкою перших пілотних проєктів

14.07.2021 в 14:29

В ефірі Першого ділового телеканалуКостянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності, повідомив про шлях запровадження ринку зелених облігацій в Україні та роботу над законодавчим підґрунтям.

 

«1,3 трлн доларів – сукупний обсяг зелених облігацій в світі. Україна також робить необхідні законодавчі кроки і стає учасником цього величезного глобального ринку», – підкреслив К.Гура на початку інтерв’ю.

 

Зелені облігації – один із найпопулярніших у світі інструментів фінансування еко-проєктів, які потребують чималих коштів. За оцінками IFC, потенціал «зеленого» фінансування в Україні складає 73 млрд доларів до 2030 року. Половина цього потенціалу, на думку окремих експертів, може бути залучена за рахунок саме зелених облігацій.

 

Щоб український ринок зелених облігацій став реальним, вже зроблено чимало роботи за безпосередньої участі Держенергоефективності, що очолює створену Міжвідомчу робочу групу, в яку входять багато стейкхолдерів.

 

Так, з 1 липня цього року набрав чинності відповідний закон. Це означає, що корпоративні емітенти, а це – юридичні особи приватного права (підприємства, корпорації, банки, інші фінансові установи) та міжнародні фінансові організації вже мають право емітувати зелені облігації та в такий спосіб залучати кошти на реалізацію/фінансування проєктів«зеленої» енергетики, енергоефективності.

 

«Вже працюємо над вторинним законодавством.Для повномасштабного та ефективного розвитку ринку Агентством розроблено Концепцію, яка вже готова до подання на розгляд Уряду. Розраховуємо, що Уряд підтримає Концепцію», – зауважив К.Гура.

 

Крім цього, спільно з Міндовкілля опрацьовується порядок відбору та супроводження проєктів екологічного спрямування, які фінансуються за кошти державного і місцевих бюджетів.

 

«Серед головних умов випуску зелених облігацій – перевірка їхньої «зеленості» та запобігання такому явищу, як «greenwashing». Ми плануємо, що функція верифікації та супроводженняпроєктів буде покладатися на Держенергоефективності. Це сприятиме  здешевленню вартості запозичень», – додав К.Гура.

 

«Водночас ми шукаємо партнерів-муніципалітетів для реалізації декількох пілотних проєктів з випуску зелених облігацій і працюємо над залученням міжнародних фінансових організацій до підготовки якісних ТЕО цих проєктів, – наголосив Костянтин Гура. –Тож, акцентую увагу очільників великих міст, ОТГ! Якщо у Вас є масштабні проєкти з енергоефективності чи «зеленої» енергетики, звертайтеся і ми разом пройдемо шлях пілотного випуску зелених облігацій!».

 

Деталі дізнавайтеся у записі ефіру: https://youtu.be/4rnmgw39UUU

 

print