[bvi]
  • Українська
  • English

Боротьба з епілепсією. Дві прості дії

23.02.2023 в 6:49

Епілепсію у давні часи пов’язували із чаклунством, у середньовіччя – боялися як невиліковної хвороби, що передається через подих хворого під час нападу. У ХХІ столітті вірити та поширювати міфи про цю хворобу неприпустимо, тому нагадуємо, що потрібно знати про епілепсію і першу допомогу при нападі.

– Це одне із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань. За даними ВООЗ, у світі близько 50 млн осіб мають такий діагноз, в Україні – близько 100 тисяч людей. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Ці напади можуть проявлятися у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або по всьому тілу. Напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі із піною з рота.

– Це – не інфекційне захворювання і заразитися епілепсією від іншої людини неможливо.

– Напад при епілепсії стається несподівано як для самого хворого, так і для оточуючих. Судоми можуть початися в будь-якому місці, наприклад, на роботі, в транспорті, торговому центрі. Від дій тих, хто опинився поряд, залежить безпека людини під час епілептичного нападу.

Перша допомога при епілепсії – це дві прості дії:

1. Переконатися у відсутності небезпеки

2. Подбати про те, щоб людина під час судом не травмувалась, утримуючи голову людини так, щоб уникнути пошкодження голови через судоми. Також необхідно зафіксувати час від початку до кінця активних судом.

Якщо напад триває 5 хвилин або довше, потрібно викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Також потрібно негайно дзвонити у 103 у таких випадках:

– якщо у людини стається напад вперше;

– якщо людина отримала травму внаслідок падіння;

– напади повторюється настільки часто, що у проміжках між ними не відновлюється свідомість;

– якщо ви бачите вагітну або знаєте, що людина має діабет;

– якщо судоми почались у незнайомої людини і ви не знаєте, чи пов’язано це з епілепсією.

Якщо під час очікування швидкої ви бачите погіршення стану у людини – повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги та дізнайтеся про ваші подальші дії. Коли напад судом завершився, слід перевернути людину на бік і покласти щось м‘яке під голову.

Чого не можна робити –

– намагатися силоміць стримувати судомні рухи;

– розкривати рот у постраждалого за допомогою підручних засобів, адже це може спричинити травму ротової порожнини, а інколи навіть перелом щелепи;

– намагатися зафіксувати язик. Адже язик – це м‘яз, під час судом він буде у стані скорочення, тому немає небезпеки що він закриє дихальні шляхи, а після судом, якщо покласти людину у відновне положення (на бік), то силою тяжіння він займе звичне положення і не перекриватиме дихальні шляхи;
– силоміць вливати рідину чи будь-які ліки людині під час судом.

Пам’ятайте, що знання правил надання першої допомоги при нападі епілепсії допоможе врятувати чиєсь життя!

                                     

print