[bvi]
  • Українська
  • English

22 вересня – Всесвітній День без автомобілів

09.09.2019 в 12:05

 

В багатьох країнах світу 22 вересня відзначається Міжнародний день без автомобілів.
Вперше провели День без автомобіля у 1973 році в Швейцарії. Тоді уряд країни, у зв’язку з паливною кризою, закликав громадян відмовитись від машин на чотири дні.
Рух відмови від автомобілів у різних європейських країнах ставав дедалі популярнішим. У 1998 році акція «День без автомобіля» вперше пройшла у Франції. В той час у заході взяли участь близько двох десятків міст. А вже у 2001 році до руху офіційно приєдналися більше тисячі міст у 35 країнах світу, у тому числі Канада, Бразилія та Японія.
Проведення екологічного заходу набуло широкого розголосу і вже з 2002 року під егідою Єврокомісії щорічно, з 16 по 22 вересня, проходить Європейський тиждень мобільності (The European Mobility Week). Кульмінацією тижня являється акція «День без автомобіля».
Мета акції – переконати водіїв скористатися в цей день громадським транспортом, щоб знизити в місті рівень забруднення повітря. Адже дуже велика кількість машин – проблема не лише великих міст і ця проблема вже досить давно є глобальною.
Розуміючи, що в сучасних умовах повністю відмовитися від автомобілів просто неможливо, хочеться нагадати громадськості про проблеми, які несе автотранспорт.
Щоразу, заводячи двигун автомобіля, ви прискорюєте зміни клімату, адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилює здатність атмосфери утримувати тепло. Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже зараз: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрямок. Але за браком інформації далеко не всі усвідомлюють взаємозв’язок і не готові поступитися власним комфортом заради покращення екологічної ситуації на планеті.
Важливість Всесвітнього Дня без автомобілів цілком зрозуміла. Крім того, багато хто з нас вже зараз розуміють, що є безліч прекрасних і перспективних альтернатив двигуну внутрішнього згоряння. Це не тільки нові технології, які приходять на зміну бензиновим і дизельним двигунам, але і добре забуті старі – велосипеди і піші прогулянки. У багатьох з нас це може викликати іронічну посмішку, проте давайте задумаємося і спробуємо провести тільки один день без використання особистого автотранспорту. Цим ми неодмінно внесемо істотний внесок не тільки в наше власне здоров’я, здоров’я наших дітей і близьких, але й в здоров’я нашої рідної планети, позитивно впливаючи на екологію.
Тому, вельмишановні жителі Покровського району, закликаємо всіх автомобілістів та небайдужих громадян долучитись до участі у цьому заході і 22 вересня залишити своє авто вдома та хоча би на один день пересісти на повністю екологічний транспорт або просто прогулятися пішки.

print