[bvi]
  • Українська
  • English

12 червня – Всесвітній день боротьби за ліквідацію дитячої праці!

10.06.2021 в 10:38

Починаючи з 2002 року, 12 червня відзначається Всесвітній день боротьби за ліквідацію дитячої праці який встановлений за рішенням сесії Генеральної конференції Міжнародної організації праці. Основна мета – привернення уваги широких кіл громадськості, світової спільноти, національних урядів та суспільства до проблеми дитячої праці, а особливо до її найгірших форм: рабства і примусових робіт, праці в небезпечних умовах, залучення дітей у торгівлю наркотиками і заняття проституцією виготовлення порнографічних матеріалів і протиправну діяльність.

 За Конвенцією МОП, будь-яка форма праці, яка може з високою долею вірогідності зашкодити фізичному, психічному чи моральному здоров’ю дітей, їхній безпеці чи моральності не повинна виконуватися особами, які не досягли 18-річного віку.

Згідно зі ст. 188 Кодексу законів про працю приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років. При прийнятті на роботу 15-річного підлітка, слід додатково отримати від одного з батьків (особи, яка їх замінює) письмову згоду.  Також роботодавець має право приймати на роботу осіб з 14 років з дотримання таких умов:

 якщо неповнолітній є учнем загальноосвітньої школи, професійно-технічного або середньоспеціального навчалього закладу;

 він виконуватиме легку роботу, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання;

 робота виконуватиметься у вільний від навчання час;

отримано згоду одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Державний нагляд за дотриманням законодавства про працю, зокрема, з питань використання праці неповнолітніх здійснює Державна служба України з питань праці.

У разі порушення прав дитини необхідно звернутися до Служби у справах дітей Покровської райдержадміністрації (06239) 2-10-80.

print