[bvi]
  • Українська
  • English

Як захиститись від інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом?

20.04.2023 в 17:00

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Інфекційні захворювання до теперішнього часу є найбільш поширеними захворюваннями в усьому світі. Гострі респіраторні вірусні інфекції, грип, дифтерія, кашлюк, правець, краснуха, пневмококова, менінгококова інфекція, туберкульоз, інфекційний мононуклеоз, скарлатина, корона вірус… Ці та багато інших вірусних чи бактерійних захворювань здатні передаватись від хворої до здорової людини через повітря, тобто так званим повітряно-краплинним шляхом. У більшості випадків такими захворюваннями людина заражується при тісному контакті з вже хворою людиною чи носієм без ознак захворювання. Мікроби й віруси під час розмови, кашлю, чхання потрапляють у повітря з крапельками слини або слизу, а здорова людина заражається, коли їх вдихає. Збудники окремих інфекцій (наприклад, дифтерії, туберкульозу, коронавірусу) є доволі стійкими у зовнішньому середовищі поза організмом людини і довго можуть зберігати життєздатність на різних поверхнях після висушування крапельок рідини у вигляді пилу. Тоді мікроби можуть потрапити із забруднених поверхонь на руки людини, якими вона мимоволі, непомітно для себе, може потерти очі чи носа і таким чином заразитися.
То як знизити ризик зараження інфекціями, що передаються повітряно-краплинним шляхом? Найдієвішим способом профілактики інфекційних захворювань є вакцинація! Це специфічний та високоефективний захист від багатьох інфекційних хвороб. Але сьогодні він, на жаль, існує ще не від усіх захворювань. Для таких випадків існують так звані неспецифічні методи профілактики, ретельне дотримання яких значно знизить шанси  мікробів завдати шкоди вам та вашим рідним. Ось основні з них:
-якщо в сім’ї є хвора людина, ізолюйте її від інших членів сім’ї: виділіть їй окремий посуд, предмети догляду, частіше проводьте вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів і провітрюйте приміщення не менше 3-4 разів на день тривалістю 30-40 хв щоразу;
-у періоди епідемій вірусних інфекцій уникайте відвідування місць великого скупчення людей. Коли це неможливо, захистіть органи дихання від проникнення збудників крапельних інфекцій за допомогою захисної маски або хоча б хустинки.
Також обов’язково застосовуйте такий захист при спілкуванні з хворою людиною;
-частіше та ретельніше мийте руки з милом (не менше 20-30 сек.), це доведений спосіб зниження захворюваності не тільки кишкових, а й повітряно-краплинних інфекцій. Багато мікробів бояться тепла (наприклад, коронавірус гине вже при температурі 39 градусів), тому старайтеся мити руки теплою водою (однак комфортною та не гарячою);
-коли немає можливості ретельно помити руки, використовуйте спеціальні антисептики. Зверніть увагу, що не кожен антисептик є дієвим. Користуйтесь антисептиками з вмістом спирту не менше 60-80% або 2% розчином хлоргекседину. Для обробки рук потрібна достатня (не менше 2-3 мл) кількість розчину. Обробляти нею потрібно усю поверхню шкіри рук не менше 30 сек.;
-дотримуйтесь збалансованого, здорового харчування, яке задовольняє потребу у вітамінах та мікроелементах;
-регулярно займайтесь спортом, загартовуйтесь, одягайтесь відповідно до погоди, забезпечте повноцінний сон. Пам’ятайте, що організм з хорошою імунною системою має менше шансів захворіти, а якщо це станеться, легко впорається із недугою.

Правила користування захисною маскою:
-одягайте маску так, щоб вона щільно прилягала до шкіри та закривала ніс та рот;
-змінюйте маску кожні 4 години, а також після того, як вона стала вологою;
-не торкайтесь руками зовнішньої частини маски, на ній саме збираються всі мікроби; якщо торкнулись – помийте руки милом чи обробіть антисептиком.
Якщо ви все ж захворіли, у жодному разі не займайтеся самолікуванням і негайно зверніться за валіфікованою медичною допомогою до лікаря.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

print