[bvi]
  • Українська
  • English

ЯК РОЗПІЗНАТИ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ

10.01.2023 в 11:55

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Взимку під час війни важливо пам’ятати про основні симптоми переохолодження та розуміти, як за потреби надати першу допомогу собі та своїм близьким.
Загальне переохолодження розвивається так:

– Спочатку в постраждалого з’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне (холодове) тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».
-Якщо несприятливі фактори продовжують діяти, холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхнева гіпотермія (зниження температури/охолодження), сонливість починає переходити в розлад свідомості.
-Якщо ж холодове тремтіння пригнічується, це свідчить про дуже небезпечну гіпотермію, яка може призвести до зупинки дихання та серця. При цьому стан постраждалого вкрай важкий, може бути непритомним. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу — без неї людина може померти.
У випадку надання першої медичної допомоги постраждалому з холодовою травмою чітко дотримуйтесь порядку надання допомоги, затвердженого МОЗ України:
-перед наданням допомоги переконайтеся у відсутності небезпеки для себе, оточуючих, постраждалого. Тільки тоді можна перейти до наступного кроку;
-припиніть дію низької температури на постраждалого;
-викличте екстрену медичну допомогу та дотримуйтеся вказівок диспетчера;

-усуньте дію несприятливих факторів зовнішнього середовища, перемістіть людину в тепле приміщення;
-зніміть із неї холодний, вологий одяг;
-якщо постраждалий при тямі, дайте йому безалкогольні теплі напої;
-накрийте постраждалого покривалом;
-забезпечте постійний нагляд за ним до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
-при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги;
-Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги постраждалий знепритомнів, визначте ознаки життя та якщо їх немає, розпочніть серцево-легеневу реанімацію.

Добропільска філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print