[bvi]
  • Українська
  • English

Всесвітній день зору

19.10.2022 в 15:50

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Щороку у жовтні відзначається Всесвітній день зору — день глобального
інформування про проблему погіршення зору та хвороб ока, які часто можна попередити.
Цього року тема Дня: «Люби свої очі».
У всьому світі близько 285 мільйонів людей страждають від порушень зору, з яких близько 40 мільйонів вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір. Близько 90% людей, що страждають від порушень зору, живуть в країнах, що розвиваються. На глобальному рівні основною причиною порушень зору є не кореговані аномалії рефракції, а в країнах з середнім і низьким рівнем доходу основною причиною сліпоти є катаракта. За останні 20 років кількість людей, які страждають від порушень зору в результаті
інфекційних хвороб, значно зменшилася. Порушення зору найбільш поширене серед чоловіків і жінок у віці 50 років і старше. Незважаючи на те, що більшість випадків порушень зору серед цієї вікової групи, такі як
катаракта, можна легко лікувати, в деяких частинах світу все ще необхідно докладати зусиль для забезпечення рівного доступу чоловіків та жінок до офтальмологічних служб. Всесвітній день зору – це привід замислитися над загрозою винекнення порушень зору, ефективними заходами реабілітації, але найголовніше – над заходами профілактики здоров’я органу зору.
Для того щоб зберегти свій зір потрібно постійно турбуватися про здоров’я очей. Профілактичні огляди два рази на рік необхідні людям, які мають генетичну схильність до розвитку захворювань очей, а також страждають від надмірної ваги, діабету або артеріальної гіпертензії.
Сьогодні захворювання, які раніше вважалися притаманними людям зрілого віку, такі як глаукома та катаракта, дуже часто зустрічаються і у молоді. Адже молоді люди все рідше присвячують вільний час активному відпочинку, проводячи дозвілля перед телевізором або комп’ютером.
Крім хвороб очей, погіршення зору може виявитися супутнім симптомом пухлин мозку або ускладненням цукрового діабету. Погіршення зору у дітей найчастіше є ознакою нестачі вітаміну А. Крім того, втрату зору у молодого покоління дуже часто провокує безперервна тривала робота за монітором.
Завдяки сучасному рівню знань та технологій до 80% захворювань очей можна запобігти . Проте, через відсутність елементарних і доступних медичних послуг по догляду за очима мільйони людей в світі як і раніше піддаються ризику втрати зору.
Найбільш поширені  порушення зору:
– короткозорість, далекозорість чи астигматизм — 43%;
– непрооперована катаракта — 33%;
– глаукома — 2%.
Різні порушення зору мають різні передумови розвитку. На розвиток короткозорості і далекозорості найбільше впливають генетичні передумови. Катаракта і глаукома розвиваються з інших причин: через хронічні захворювання, діабет, серцево-судинні захворювання, куріння, надмірну вагу, вплив ультрафіолету, неповноцінне харчування і відсутність фізичної активності. Тому ці захворювання очей можна попередити,
змінивши спосіб життя.
Порушення зору серйозно позначаються на якості життя дорослого населення. Дорослі з вадами зору часто менш продуктивні на роботі, більше схильні до депресії та тривоги. У випадку літніх людей погіршення зору може сприяти соціальній ізоляції, затрудненню ходьби, підвищеному ризику падіння та переломів.
Щоб зберегти очі здоровими якомога довше, дослухайтеся простих порад лікарів:
 дотримуйтеся здорового способу життя;
 займайтеся спортом;

 регулярно проходьте медичні огляди;
 до раціону харчування включіть зелень (особливо шпинат), капусту, рибу (джерело Омега-3 жирних кислот);
 контролюйте свою вагу, оскільки її надлишок чи ожиріння підвищує ризик виникнення цукрового діабету або інших хронічних недуг, які у подальшому можуть призвести до погіршення зору або навіть сліпоти;
 для захисту очей від шкідливої дії ультрафіолетових променів використовуйте
сонцезахисні окуляри;
 кидайте палити;
дотримуйтеся правил особистої гігієни під час використання контактних лінз та окулярів.
Для відпочинку очей під час роботи за комп’ютером робіть вправу «20-20-20»: кожні 20 хв дивіться на 20 м удалечінь протягом 20 с. Ця швидка вправа допоможе зменшити напругу очей.
Очі – це дзеркало душі, тому бережіть їх змолоду.

Заступник завідувача
Добропільської філії
ДУ «Донецький ОЛЦКПХ МОЗ» Неля КІРІЄНКО

 

print