[bvi]
  • Українська
  • English

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про основи національного спротиву

30.06.2021 в 11:09

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Сьогодні, 29 червня, депутати Верховної Ради своєю більшістю підтримали в першому читанні законопроєкт № 5557 про основи національного спротиву.

Над його розробкою під загальним керівництвом Президента України працювали силовики всіх родів військ, представники ветеранських організацій та експерти. Він є спільним напрацюванням, в якому враховано пропозиції всіх сторін.

Законопроєкт готувався на основі вивчення досвіду країн-членів НАТО з організації всеохоплюючої оборони, зокрема, територіальної оборони, руху опору та підготовки населення до захисту своєї країни.

Підтримку законопроєкту про основи національного спротиву було отримано й від радників НАТО. Зокрема, стратегічний радник Альянсу з питань Cил спеціальних операцій (ССО) Майкл Ріпасс (США) зазначив, що у НАТО готові надати експертну підтримку щодо законопроєкту № 5557.

Представники ветеранських організацій та волонтерів також виступили на підтримку прийняття законопроєкту на акції «Ветерани підтримують національний спротив. Проголосуй за законопроєкт № 5557», яка відбулась сьогодні під стінами ВРУ. Зокрема, на підтримку законопроєкту виступив командир окремого штурмового батальйону «Айдар» Євген Пташник. Організатором акції виступив Український центр безпеки та співпраці (USCC).

Експерти наголошують, що прийняття законопроєкту є безальтернативним шляхом максимально швидкого зміцнення держави в умовах зростаючої російської загрози як з території РФ, так і зі сторони окупованих українських територій, Білорусі та Придністров’я.

Розгляд законопроєкту N 5557 в другому читанні має відбутися до 14 липня.

Нагадаємо, що законопроєкт «Про основи національного спротиву» 5557 був поданий на розгляд ВРУ Президентом України.

Національний спротив – це залучення усього населення до протидії агресору, а також підготовка до такої протидії. Він передбачає впровадження системи загальновійськового навчання населення, розвиток територіальної оборони та руху опору.

Територіальна оборона вестиметься по всій території України поза межами бойових дій, а рух опору – на тимчасово окупованій території. Це суттєво посилить обороноздатність, адже потенційний агресор буде знати, що в кожній області, в кожному районі є організовані підрозділи, які в будь-яку мить готові дати йому відсіч навіть на окупованих територіях.

АрміяІnform

print