[bvi]
  • Українська
  • English

Несвоєчасна сплати податків призводить до нарахування штрафів та вжиття контролюючим органом заходів з погашення боргу

12.08.2019 в 8:23

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Покровсько-Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу, що термін сплати податкових зобов’язань, самостійно визначених фізичними особами-громадянами у декларації про майновий стан і доходи, отримані у попередньому році, збіг 31 липня (п. 179.7 ст.179 Податкового кодексу України – далі ПКУ).

Відповідно п. 126.1 ст.126 ПКУ, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

–     при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

–       при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім того, пп. 129.1.3 п.129.1 ст.129 ПКУ передбачено нарахування пені: при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання. Згідно п.129.4 ст.129 ПКУ пеня нараховується за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку  120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Крім цього, у разі несплати податкових зобов’язань контролюючим органом вживаються відповідні заходи з погашення боргу, передбачені статтями 87 – 102 ПКУ.

Таким чином, громадянам, які надали податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік та задекларували до сплати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, і на теперішній час не сплатили самостійно визначені податкові зобов’язання, терміново необхідно вжити заходи щодо погашення вже існуючої заборгованості зі сплати податків.

print