[bvi]
  • Українська
  • English

Щодо безпечного використання пестицидів

27.07.2021 в 16:15

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Державна політика України в сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами, базується на :

– пріоритетності збереження здоров’я людини і охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів;

–   безпеці для здоров’я людини і навколишнього середовища під час виробництва і застосування пестицидів за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами;

Частиною санітарного законодавства є державні санітарні правила      «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), затверджені наказом МОЗ України від 03.08.1998 №1.

Ці правила є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами. Порушення цих правил тягне за собою цивільно-правову, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до чинного Законодавства.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати»   допускати до роботи з пестицидами та агрохімікатами можливо тільки осіб, які пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами.

На території України дозволяється транспортування, зберігання і застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у «Порядку надання дозволу на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів і агрохімікатів іноземного виробництва» ( Постанова КМУ №288 від 04.03.1996). Державні випробування незареєстрованих у країні пестицидних препаратів проводяться відповідно до «Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, ведення переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні ( Постанова КМУ №295 від 04.03.1996).

Одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив допускається тільки при наявності відповідного санітарного паспорту, виданого Держпродспоживслужбою. Паспортизація проводиться щорічно.

Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і  методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200м від меж ділянок, що оброблюються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Звертаємо увагу, що зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду  за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об1єктів, що підлягають санітарному захисту.

Забороняються авіахімобробки на ділянках, які розташовані ближче 1 км від жилої зони!

 

print