[bvi]
  • Українська
  • English

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань змін до Порядку обліку платників податків і зборів

07.08.2020 в 8:58

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Нещодавно старшим державним інспектором Ясинуватсько – Авдіївської ДПІ Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Ганною Філь проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів». Пропонуємо вашій увазі найчастіші питання платників.

Питання: Хто має подавати форму 1ОПП?

Відповідь: Платники податків  – юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб зобов’язані подати відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку до контролюючого органу у 10-ти денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання форми 1-ОПП. Її форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (далі – Порядок №1588)                      (додаток 5) із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 24.06.2020 № 323 (далі – Порядок №1588). Зокрема, заява подається в наступних випадках:

  • при зміні головного бухгалтера. Якщо особа, яка відповідальна за здійснення бухгалтерського обліку змінюється, то знову виникає обов’язок інформувати ДПС (п. 66.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ));
  • взяття на облік платника податку, який обслуговується централізованою бухгалтерією та починає самостійно сплачувати податки і збори (п. 4.1 Порядку № 1588);
  • зміна місцезнаходження з переходом до іншого адміністративного району (п. 10.4 ПКУ Порядку № 1588);
  • включення підприємства під обслуговування до офісу великих платників податку або виключення з нього (п. 10.4, п. 10.22 Порядку № 1588).

Питання: Чи надає можливість Електронний кабінет сформувати та відправити повідомлення за ф. № 20-ОПП, заяви за ф. № 1-ОПП, ф. № 17-ОПП?

Відповідь: Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати заяви за формою № 1-ОПП (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» та про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (далі – заява за ф. № 17-ОПП), а також повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:  cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У відкритій та приватній частинах Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення та подання до відповідного контролюючого органу податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі  повідомлення за ф.№ 20-ОПП (J/F1312002) та заяв за ф. № 1-ОПП (J1312101), ф.№ 17-ОПП (J/F1312201).

Питання: Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Відповідь:  Згідно з абзацом другим п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень (абзац четвертий п. 117.1 ст. 117 ПКУ).

print