[bvi]
  • Українська
  • English

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

23.02.2023 в 7:12

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

В останні роки спостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я.

    До груп підвищеного ризику відносяться : немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні, ( вигодовуються сумішами, приготованими на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л)),люди похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем.
        А також у дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочеві соки, приготовані з овочів з високим вмістом нітратів.

Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Коли кількість метгемоглобіну досягає 10%, з’являються клінічні ознаки метгемоглобінеміїакроціаноз, задишка, тахікардія. За тяжких форм хвороби (вміст метгемоглобіну до 30%) розвиваються судоми, стоксоведихання і наступає смерть.

 Але підвищений вміст нітратів у воді небезпечний для здоров’я не лише немовлят, а й дорослого населення. Це пов’язано з роллю нітратів у синтезі нітрозамінів та нітрозамідів. Він відбувається внаслідок перетворення нітратів на нітрити  і їх взаємодії з іншими сполуками, як у навколишньому середовищі  ( у воді водойм, ґрунті, рослинах), так і в організмі людини (у травному каналі). Нітрозамідам і нітрозамінам властива мутагенна й канцерогенна дія.  Тому підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню ризику щодо онкогенної захворюваності населення.

Якщо нітрати надходять в організм дорослих у надмірних, але не дуже високих дозах, концентрація метгемоглобіну збільшується незначно, оскільки ферменти еритроцитів руйнують метгемоглобін. Це майже не позначається на стані здоров’я, проте у хворих на анемію або серцево – судинні недуги можуть посилитися прояви гіпоксії. У той же час за надходження великих кількостей нітратів і у дорослих може розвинутися гостре отруєння.

Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей які проживають у сільській місцевості де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). Всі вони мають нормативну зону санітарної охорони, це одна з основних санітарних вимог, яка запобігає бактеріальному та хімічному забрудненню води в них. Що стосується розміщення колодязів на території приватного домоволодіння, то враховуючи невелику площу земельних ділянок, на них неможливо створити необхідну зону їх санітарної охорони. І тому поряд з джерелами водопостачання часто знаходяться і господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу для здоров’я дитячого і дорослого населення.

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань пов’язаних з водно – нітратною метгемоглобінемією необхідно:
1. Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні ( в таких випадках потрібно користуватися чистою від нітратів фасованою, бутильованою столовою водою, наприклад „Малятко”). 

2.Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка , огородження облаштування колодязя навісом, кришкою,  загальним відром, тощо).

3.З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
4. По можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.

    Дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та ваших діточок і, навіть, ваше життя! Не будьте байдужі, дослідіть воду з криниці, якою ви користуєтеся.

print