[bvi]
  • Українська
  • English

Правець: інкубаційний період, збудник, симптоми, вакцинація

13.01.2023 в 10:37

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

Правець — захворювання інфекційного генезу, спричинене бактеріальним нейротоксином з групи сапронозів — Clostridium tetani, спори якого знаходяться у ґрунті або ШКТ тварин. Хвороба правець зазвичай характеризується гострим перебігом, оскільки виникає після травматичних пошкоджень шкірних покривів та слизових оболонок. Інфікування можливе після потрапляння бруду чи випорожнень тварини, що є спороносієм, у пошкоджену ділянку, або при укусі тварини.
Основною системою організму людини, що вражається при захворюванні на правець, є нервова. Клінічна картина включає різні прояви: від спазмів та головного болю до непрохідності дихальних шляхів.
Інфікування правцем можливе:
– при потраплянні бруду чи землі, що містить матеріал, в якому наявні спори;
– при укусі тварини;
– при травмуванні гострими предметами, уламками деревини.
Найбільш набезпечними є розчавлені, глибокі, колоті, вогнепальні рани зі стороннім тілом, що не оброблені протягом 24 годин. Оброблення рани антисептиками не сприяє знешкодженню бактерій.
УВАГА! Правець не може передаватися від людини до людини.
Розрізняють продромальний та симптоматичний етапи розвитку хвороби, що мають такі ознаки:
продромальний — біль у місці рани, слабкість, головний біль, загальне погіршення самопочуття;
симптоматичний — спазми м’язів обличчя, «витріщання» очей (екзофтальм), стиснення щелеп; прискорене серцебиття і різка зміна артеріального тиску; головний біль, лихоманка і надмірне потовиділення; неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ускладнене дихання, труднощі з ковтанням; парастезії (оніміння/поколювання) та ниюча біль у місці пошкодження;
судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі, дугоподібне вигинання тулуба в сторону хребта зі згинанням верхніх кінцівок.
Симптоми здебільшого виникають в перші три дні, а спостерігаються до тритижневого періоду після зараження.
При неповноцінній медичній допомозі і за умови відсутності щеплення від правця, ризики смерті сягають 70% і залежать від пошкодження, лікування, загального стану постраждалого, віку. Якщо медичну допомогу людині не надали взагалі, імовірність смерті від правця майже стовідсоткова.

Захищає від інфікування тільки вакцинація від правця!
Навіть якщо ви перехворіли, тобто отримали природній імунітет, вакцинуватися треба обов’язково. Адже існує ймовірність повторного зараження.
Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей вакцинують від правця у віці:
2 місяці
4 місяці
6 місяців
18 місяців
6 років
16 років
Для вакцинації МОЗ централізовано закуповує вакцину проти кашлюку, дифтерії та правцю — АКДП. Вона містить цільноклітинний кашлюковий компонент, що забезпечує найкращий захист.
Оскільки імунітет проти правця зберігається приблизно впродовж 10 років, ревакцинація дорослим необхідна кожні 10 років. Ревакцинацію здійснюють вакциною для профілактики дифтерії та правця АДП (у віці 26 років) та вакциною для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигена АДП-М.
Щоб мати найліпший захист, важливо вакцинуватися вчасно.
Якщо особа не вакцинована від правця: алгоритм дій
Якщо особа в дитинстві не вакцинувалася або не знає, чи отримувала вакцину, їй потрібно негайно отримати необхідний захист у вигляді щонайменше трьох доз вакцини АДП-М за схемою:
перша доза
через місяць — друга
через 6 місяців після другої — третя
УВАГА! Попередньо важливо проконсультуватися з педіатром, терапевтом чи сімейним лікарем.
Щеплення проти правця безплатні для дітей і дорослих у комунальних закладах охорони здоров’я.

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

print